Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2004

Ναρκωτικά, ώρα μηδέν…

Με την ευκαιρία της επαναφοράς στην επικαιρότητα του θέματος των ναρκωτικών, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα της νεολαίας μας, θα ήθελα να διατυπώσω μια πρόταση, η οποία βασίζεται στην ισχυρή πεποίθησή μου, ότι αποτελεί το πιο δραστικό χτύπημα σ’ αυτό το αναίσχυντο εμπόριο αργού θανάτου.
Πριν προχωρήσω στη διατύπωση αυτής της πρότασης, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι θα προτιμούσα η νεολαία μας να είχε ισχυρή θέληση και συνειδητά να αρνιόταν την επίλυση των όποιων προβλημάτων της, μέσω της αδιέξοδης «λύσης» των ναρκωτικών. Όμως, για να καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτό το ιδεατό επίπεδο αυτοσυνείδησης, θα πρέπει να επανεξετάσουμε ριζικά την ποιότητα της Παιδείας που παρέχουμε ως κοινωνία στους νέους μας∙ διαδικασία, η οποία εκτός από ιδιαίτερο θάρρος, απαιτεί και πολύ χρόνο. Η συνεχής γιγάντωση όμως, του προβλήματος των ναρκωτικών, απαιτεί άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις!
Η φιλοσοφία της πρότασής μου εδράζεται στο γεγονός ότι τα ναρκωτικά αποτελούν εμπόρευμα και η διακίνησή τους επιφέρει τεράστια κέρδη σε μια κάστα «βαρόνων» που την ελέγχει! Επομένως είναι λογικό, ότι το εμπόριο των ναρκωτικών δε θα είχε κανένα νόημα, αν τα ναρκωτικά έχαναν την εμπορική τους αξία! Πώς όμως μπορεί να συμβεί αυτό;
Η απάντηση είναι πολύ απλή: ΔΩΡΕΑΝ χορήγηση των ναρκωτικών ουσιών στους καταγεγραμμένους χρήστες, από καλά οργανωμένα τμήματα που θα λειτουργούν μέσα στα κρατικά νοσοκομεία!
Τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση αυτής της τόσο απλής, αλλά ταυτόχρονα και τόσο ριζοσπαστικής ιδέας, είναι πολλά και με πολλαπλούς αποδέκτες. Ας αναφέρουμε τα σημαντικότερα:

~ Όπως προαναφέραμε, σταματάει άμεσα το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στη χώρα, εφόσον τα ναρκωτικά παύουν να έχουν εμπορική αξία, με τη δωρεάν χορήγησή τους από κρατικούς φορείς.
~ Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, οι χρήστες δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι να γίνονται «βαποράκια» για να εξασφαλίσουν τη δόση τους, παρασύροντας έτσι στον ξέφρενο χορό του θανάτου, νέα αθώα θύματα. Επομένως, θα εκλείψει ο σημαντικότερος τρόπος διάδοσης των ναρκωτικών!
~ Θα μειωθεί σημαντικά η εγκληματικότητα από τους ναρκομανείς, διότι δε θα αναγκάζονται να προβαίνουν σε ληστείες προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρήματα της δόσης τους!
~ Θα ανακουφιστούν οικονομικά οι οικογένειες των χρηστών, οι οποίες εκτός από ηθικής, τελούν και υπό οικονομικής κατάρρευσης, εξαιτίας των «πανάκριβων συνηθειών» των παιδιών τους!
~ Οι ουσίες θα είναι ελεγμένες ως προς την ποιότητα και την «καθαρότητά» τους, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι θάνατοι από υπερβολική δόση.
~ Προστατεύεται η υγεία των χρηστών από διάφορες συναφείς με τη χρήση μολύνσεις, (όπως το AIDS), καθώς οι συνθήκες υγιεινής κατά τη χρήση θα είναι αυστηρές και θα υπάρχει πλήρης ιατρική παρακολούθηση.
~ Διευκολύνεται η χαρτογράφηση όλων των χρηστών και η καταγραφή των προβλημάτων που οδήγησαν τον κάθε χρήστη στα ναρκωτικά. Έτσι δίνεται η δυνατότητα για εξατομικευμένη βοήθεια στον κάθε χρήστη για την εξάλειψη αυτών των αιτιών.
~ Γίνεται πιο πρόσφορη η παροχή ψυχολογικής βοήθειας στους χρήστες και διευκολύνεται η προσπάθεια να πεισθούν για την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Γίνεται λοιπόν φανερό, ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας ιδέας θα μπορούσε να δώσει μια αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Η ιδέα όμως, αν και απλή, είναι αρκετά δύσκολη στην εφαρμογή της, γιατί προσκρούει σε δύο μεγάλα προβλήματα:
- Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι θίγει τεράστια οικονομικά συμφέροντα, τα οποία εξυπηρετούν πανίσχυρους οικονομικά (και κατ’ επέκταση και πολιτικά) ανθρώπους, οι οποίοι μάλιστα δε θα με εξέπληττε αν αποδεικνυόταν ότι πρόκειται για «καθ’ όλα ευυπόληπτους και υπεράνω πάσης υποψίας πολίτες»!!! Επομένως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν πολιτικοί που να διαθέτουν το απαραίτητο θάρρος και δύναμη για να παλέψουν με τέτοια μεγαθήρια!
- Το δεύτερο πρόβλημα σχετίζεται με την κατεστημένη, υποκριτική και στενόμυαλη νοοτροπία της κοινωνίας μας. Προσκολλημένοι σε αφοριστικές και δήθεν «ηθικολογικές» ιδεολογίες, εθελοτυφλούμε μπροστά σε ένα σοβαρό και υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα και προσπαθούμε να το εξορκίσουμε με ευχολόγια! Πολλοί είναι αυτοί οι «ηθικολόγοι» που θα «σκανδαλιστούν» από την ιδέα της δωρεάν χορήγησης ναρκωτικών από το κράτος, παραβλέποντας ωστόσο, όλα αυτά τα θετικά που προανέφερα, από την εφαρμογή της. Είναι οι ίδιοι που θεωρούν ως «αποβράσματα της κοινωνίας» τους νέους που έπεσαν στην πλεκτάνη των ναρκωτικών και απαιτούν τη φυσική εξόντωσή τους. Είναι οι ίδιοι που θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν τους αφορά, γιατί (ακόμα) δεν πέσανε στα ναρκωτικά τα δικά τους παιδιά! Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι είναι αρκετοί και η γνώμη τους εξακολουθεί να αποτελεί την κυρίαρχη ιδεολογία της κοινωνίας μας!
Στο βαθμό που θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτούς τους δύο ογκόλιθους, και να αποφασίσουμε να λάβουμε ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, θα μπορέσουμε να ελπίζουμε για τη λύση του προβλήματος. Η μεταστροφή ορισμένων πολιτικών σε πιο προοδευτικές απόψεις -όσο ανεπαρκείς και αν είναι αυτές - ρίχνει μια αμυδρή αχτίδα ελπίδας στο μέλλον των παιδιών μας! Ας ελπίσουμε ότι θα έχει και συνέχεια!