Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Σηκωθείτε από τους καναπέδες, αλλά να κάνετε τι;

Πολύ συχνά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ακούμε διάφορους τηλεοπτικούς και διαδικτυακούς «τελάληδες» και αυτόκλητους «αφυπνιστές συνειδήσεων», να μας προτρέπουν να «ξυπνήσουμε» και «να σηκωθούμε από τους καναπέδες».
Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά θα ήταν πιο χρήσιμο να μην σταματούσαν απλώς στην «αφύπνιση» ή στην «έγερση», αλλά να επικέντρωναν κυρίως στο τι πρέπει να κάνουμε μετά, αφού αφυπνιστούμε και εγερθούμε…
Συνήθως μας λένε να βγούμε στους δρόμους, να φωνάξουμε, να διαμαρτυρηθούμε, να απαιτήσουμε, να διαδηλώσουμε, να απεργήσουμε, να καταψηφίσουμε κάποιους ή να υπερψηφίσουμε κάποιους άλλους…
Ε λοιπόν όλα αυτά είναι εξίσου παθητικές στάσεις, και δεν διαφέρουν πολύ από το μακάριο θρόνιασμά μας στους καναπέδες!
Είναι παθητικές στάσεις, γιατί ΔΕΝ δρούμε μόνοι μας, αλλά ζητούμε από κάποιους άλλους να δράσουν για μας! Αναζητούμε «Σωτήρες» που θα μας σώσουν και δεν απευθυνόμαστε με τον τρόπο που πρέπει στον έναν και μοναδικό Σωτήρα: τον ίδιο μας τον εαυτό!
Στο μυαλό μας έχουμε ταυτίσει τον ρόλο του Πολίτη, με αυτόν του απλού ψηφοφόρου, δηλαδή του τελικού επιλογέα προσώπων, που ήδη κάποιοι άλλοι έχουν επιλέξει να μπουν στα ψηφοδέλτια και που θα παίρνουν αποφάσεις για μας, χωρίς να μας ρωτάνε ποτέ!
Όμως ο πραγματικός ρόλος του πολίτη, δεν είναι καθόλου αυτός!
Ο πολίτης στην πραγματική δημοκρατία, δεν είναι απλός παθητικός δέκτης ή στην καλύτερη περίπτωση επικυρωτής αποφάσεων που άλλοι παίρνουν γι αυτόν!
Ο πολίτης είναι καθημερινά ενεργό στοιχείο της πολιτικής ζωής! Βιώνει τα προβλήματα της κοινωνίας, διαπιστώνει τις ατέλειές της, αναζητεί λύσεις, τις σχεδιάζει, τις οργανώνει και τις υλοποιεί! Είναι αυτουργός της ζωής του και όχι πεδίο εκτέλεσης αλλότριων αποφάσεων!
Στην πραγματική δημοκρατία, δεν υπάρχει ο πολίτης και το κράτος ως δύο διαφοροποιημένες και συχνότατα αλληλοσυγκρουόμενες έννοιες.
Στη δημοκρατία ο πολίτης ΕΙΝΑΙ το κράτος!
Δεν το υποκαθιστά, αλλά το στελεχώνει, το ορίζει, του δίδει εντολές και το ελέγχει ανά πάσα στιγμή, πόσο πιστά εκτελεί τις εντολές του!
Αυτό λοιπόν θα πρέπει να κάνουμε όλοι οι πολίτες!
Να συνειδητοποιήσουμε το ρόλο μας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν, και να γίνουμε Ενεργοί Πολίτες!
Εμείς εδώ στη Λάρισα πειραματιστήκαμε πάνω σ’ αυτό, και δημιουργήσαμε το κίνημα των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, και πετύχαμε ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ αποτελέσματα! Αντί να γκρινιάζουμε, να μουρμουρίζουμε και να αναθεματίζουμε το κράτος και τις τοπικές αρχές ζητώντας να επέμβουν άλλοι για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα που σε αφθονία υπάρχουν γύρω μας, αποφασίσαμε να επέμβουμε μόνοι μας! Εντοπίσαμε προβλήματα, σκεφτήκαμε λύσεις, τις σχεδιάσαμε, τις οργανώσαμε και τις υλοποιήσαμε με τις δικές μας δυνάμεις, χωρίς μάλιστα να ζητήσουμε χρηματοδοτήσεις, κρατικές επιχορηγήσεις και άλλα αδιαφανή στην προέλευση και στον τελικό σκοπό τους μέσα! Με τις δικές μας πενιχρές, αλλά όπως αποδείχθηκε, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΣ δυνάμεις, καταφέραμε να παρέμβουμε δυναμικά και αποτελεσματικά σε πολλές σφαίρες της κοινωνικής μας ζωής, την κοινωνική αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την οικολογία, την κοινωνική πρόνοια, την υγεία, την ποιοτική ψυχαγωγία, κ.α. Αν μπείτε στην ιστοσελίδα μας
www.energw.gr και στην ομάδα μας στο facebook ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, θα δείτε τις αρχές μας και όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας το οποίο διαρκώς εμπλουτίζεται και διευρύνεται!
Όμως δε φτάνει μόνο αυτό!
Δε θέλουμε να είμαστε απλώς μια εξαίρεση, δυναμικών και χρήσιμων πολιτών μεν, αλλά σταγόνα μέσα στη θάλασσα της αδιαφορίας και της αδράνειας…
Θέλουμε το επιτυχημένο πείραμά μας, να αγκαλιάσει ολόκληρη την κοινωνία, να ενεργοποιήσει τις εν υπνώσει δυνάμεις της, και να λειτουργήσουμε ως πρότυπο οργάνωσης για να χτίσουμε μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία, με ενεργούς πολίτες, και όχι υπάκουους υπηκόους!
Τότε θα έχει δικαιωθεί το εγχείρημά μας, και θα δούμε αυτό που σήμερα φαντάζει αδιανόητο, να είναι πραγματικότητα:  Μια πραγματικά δημοκρατική και προοδεύουσα Ελλάδα!