Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τις πταίει για το χάλι του Δημόσιου Τομέα;


Είναι γνωστή σε όλους η αναποτελεσματικότητα του ελληνικού Δημόσιου Τομέα, η τεράστια γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους πολίτες, ο χρηματισμός, η καθυστέριση, η αναξιοκρατία.
Όμως, για το χάλι του Δημόσιου Τομέα φταίνε πρωτίστως, οι δημιουργοί, διαμορφωτές και διαχειριστές του, δηλαδή οι ίδιοι οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα εν γένει! Εξηγούμαι:
- Αν είχαν σχεδιάσει τις λειτουργίες του κράτους χωρίς τη ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, που εξυπηρτεί τις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών, αφενός δίνοντάς τους τη δυνατότητα δημιουργίας περιττών θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, ανταλλάξιμες όμως με ψηφαλάκια, και αφετέρου τη δυνατότητα αποκομιδής μίζας από τον απεγνωσμένο πολίτη που θέλει να ξεμπλέξει από τα γρανάζια της....
- Αν είχαν δημιουργήσει ένα αξιοκρατικό, ορθολογικό και αδιάβλητο σύστημα προσλήψεων...
- Αν είχαν θεσπίσει έναν ελεγχτικό μηχανισμό, που να τιμωρεί αυστηρά αυτούς που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και να ενθαρρύνει και να επιβραβεύει αυτούς που δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο...
.... αν είχαν συμβεί, λοιπόν, όλα αυτά, τώρα δε θα μιλούσαμε για αναποτελεσματικό Δημόσιο Τομέα και κατά πάσα πιθανότητα δε θα αντιμετωπίζαμε τέτοια πολυδιάστατη κρίση!
Επομένως, η θεραπεία του προβλήματος θα πρέπει να ξεκινάει πρώτα από την εξάλειψη της πηγής που το αναπαράγει και το διαιωνίζει (δηλ. το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα), και κατόπιν να εφαρμόσουμε αγωγές θεραπείας για την αποκατάστασή του!
Γι αυτό ακριβώς πρέπει να εξαφανίσουμε όλους τους ηθικούς αυτουργούς από τον πολιτικό χάρτη της χώρας! Γιατί το κάκιστο αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα, δεν οφείλεται σε λάθος αποφάσεις (τις οποίες, σε κάποιο βαθμό, θα μπορούσαμε και να συγχωρήσουμε), αλλά σε ιδιοτελείς, ποταπές και απολύτως συνειδητές επιλογές των πολιτικών μας, που αγγίζουν τα όρια της εσχάτης προδοσίας!!!