Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

ΑΝΤΆΜΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΠΕΎΚΗ

 




Σ' ένα μικρό ορεινό χωριό χωμένο μέσα στο ιερό πράσινο του Ολύμπου, την ωραία Καλλιπεύκη, κάθε χρόνο οι κάτοικοί του και οι επισκέπτες του γιορτάζουν το Αντάμωμα των απανταχού Καλλιπευκιωτών.

Αντάμωμα...

Και μόνο η λέξη από μόνη της έχει μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση! 

Είναι η στιγμή που οι οικογένειες που τις χώριζε η ξενιτιά, ξανασμίγουν, έστω και για λίγο, ώσπου να τελειώσει το καλοκαίρι...

Η γιαγιά κι ο παππούς ριζωμένοι στον τόπο τους που δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ παρά την φτώχια και τις κακουχίες, ανταμώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους που πήγαν στις μεγαλουπόλεις ή και στο εξωτερικό κυνηγώντας μια καλύτερη μοίρα...

Παιδικοί φίλοι και παλιοί συμμαθητές ανταμώνουν και θυμούνται τα παλιά...

Άνθρωποι διωγμένοι από τις αντίξοες συνθήκες, ανταμώνουν με όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τις παιδικές τους μνήμες, τις εφηβικές τους ανησυχίες, τις νεανικές τους θύμησες... 

Να εδώ είναι το πατρικό μου στην αυλή του οποίου πρωτομπουσούλησα! 

Να και η πλατεία όπου έπαιζα κυνηγητό με τους φίλους μου...

Πιο πέρα είναι η βρύση, όπου για πρώτη φορά σκίρτησε η καρδιά μου από τον πρώτο μου εφηβικό έρωτα...

Αναμνήσεις γλυκές που αναβιώνουν μέσα από αυτό το Αντάμωμα!

Όμως το Αντάμωμα είναι και μια μεγάλη γιορτή, και γιορτή στην Ελλάδα δε νοείται χωρίς μουσική, φαγοπότι και χορό!

Από μέρες τώρα τα δραστήρια μέλη του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Καλλιπευκιωτών, οργάνωσαν με μεράκι και πολύ δουλειά, όλες τις λεπτομέρειες.

Από νωρίς στήθηκαν τα τραπεζοκαθίσματα, και η ψησταριά πήρε φωτιά για να ψήσει λουκάνικα και σουβλάκια! 

Ο κόσμος άρχισε να προσέρχεται κατά παρέες και να καταλαμβάνει τραπέζια! Ντυμένοι με τα καλά τους ήρθαν να συναντήσουν μαζεμένους τους συγχωριανούς τους που είχαν καιρό να τους δουν. 

Σε λίγο, όλο το χωριό θα γίνει μιά παρέα πάνω στην πίστα του χορού! 

Μαζί και κάποιοι ξένοι, που κοιτάζουν με αμηχανία στην αρχή, τα τεκταινόμενα γύρω τους!

Το κλαρίνο αρχίζει να παίζει παραπονεμένα κι ο διαπεραστικός ήχος του αντιλαλεί στις γύρω ρεματιές και εξαπλώνεται στο οροπέδιο της αποξηραμένης λίμνης Ασκουρίδας. 

Πρώτα σηκώνονται τα καμάρια μας, τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα χορού από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων που οργάνωσε πολύ επιτυχημένα ο Μ.Ε.Σ.Α.Κ. η "Πατωμένη" κι έδωσε δημιουργική διέξοδο στα καλοκαιρινά απογεύματα των παιδιών μας!

Ιδιαίτερα οι παππούδες και οι γιαγιάδες είχαν μια μοναδική ευκαιρία να καμαρώσουν τα εγγόνια τους σε παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς. Ένα παρατεταμένο χειροκρότημα ακούστηκε για τα φερέλπιδα νιάτα και τις άξιες δασκάλες τους!

Και ο χορός για όλους, ξεκίνησε! 

Το κλαρίνο και το λαούτο είχαν τον πρώτο λόγο! Ο λαϊκός ποιητής μέσα από τους στίχους θίγει όλα τα θέματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους ανθρώπους της υπαίθρου! Τον έρωτα, το θάνατο, την ξενιτειά, την βουκολική ζωή, την ομορφιά της ελληνικής Φύσης! Οι νότες χτυπάνε τις ευαίσθητες χορδές του καθένα, μερακλώνει και σηκώνεται να γίνει ένα με τους συγχωριανούς του σε χορούς κυκλοτικούς που έλκουν την καταγωγή τους από το Χορό του αρχαίου θεάτρου! Οι καημοί και οι πίκρες, οι χαρές και τα χαμόγελα μετατρέπονται σε βήματα χορού και τα πόδια βροντοχτυπούν τη γη για να ακούσουν και όσοι απουσιάζουν "αεί παρόντες",  και να συμμετέχουν κι αυτοί νοητά στο γλέντι μας!

Ο κόσμος το ευχαριστήθηκε! 

Έσπασε η ρουτίνα της καθημερινότητας που όλους μας πιέζει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια! Ξεφάντωσε, λαχάνιασε στο χορό, γέλασε με την ψυχη του, ταρακουνήθηκε το "είναι" του! 

Το έβλεπες στα χαρούμενα πρόσωπα τους, στο γέλιο τους, στις αγκαλιές τους! Αντάμωσαν τα σώματα και οι ψυχές πραγματικά! Τέτοιες εκδηλώσεις συσφίγγουν τους δεσμούς της κοινότητας και την ενδυναμώνουν για να αντέξει μέχρι το επόμενο αντάμωμα!

Κι αν δε μας σταματούσε η βροχή, που απρόσμενα έστειλαν οι θεοί του Ολύμπου, ακόμα θα χορεύαμε! 

Ας είναι καλά όσοι συμμετείχαν ενεργά στη διοργάνωση αυτής της μεγάλης γιορτής, τα μέλη και οι εθελοντές του ΜΕΣΑΚ, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, οι χορηγοί των δώρων της λαχειοφόρου, που ενίσχυσε τα οικονομικά του δραστήριου συλλόγου, τους μουσικούς και όλους όσους παραβρέθηκαν και στήριξαν με την παρουσία τους την προσπάθεια! 

Και του χρόνου να είμαστε καλά, να ξανά-ανταμώσουμε!