Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Βεγγέρα στην Καλλιπεύκη


 Καλλιπεύκη Ολύμπου, προχωρημένο απόγευμα Παρασκευής μετά από την καθιερωμένη μεσημεριανή σιέστα. 

Φτιάχνω καφέ κι ανοίγω την τηλεόραση μηχανικά, από συνήθεια...

Παντού μαυρίλα. 

Καμμένα δέντρα, καμμένα σπίτια καμμένες ζωές...

Οι δημοσιογράφοι, σαν πολεμικοί ανταποκριτές χώνουν αδιάκριτα και ξεδιάντροπα το μικρόφωνο στα μούτρα των απελπισμένων πυρόπληκτων, για να πουλήσουν τα δάκρυα και την αγωνία τους για μερικές μονάδες τηλεθέασης...

Κάνω ζάπινγκ. 

Τίποτα καλύτερο... Μασκοφόροι πολιτικοί ορκίζονται αφοσίωση στα οφίτσια που ανέλαβαν από τον νέο ανασχηματισμό... Λόγια, λόγια, λόγια! Τους μάθαμε πια! 

Πιο κάτω διαφημίσεις, ατέλειωτες διαφημίσεις! Οι σύγχρονες Σειρήνες που μας ξεμυαλίζουν, κι ως άλλες Κίρκες μας μετατρέπουν σε υπερκαταναλωτικά γουρούνια... 

Κλικ στο τηλεκοντρόλ και πέφτω σε πολλοστή επανάληψη χαζοχαρούμενου σήριαλ...

Απελπίστηκα... 

Σβήνω το χαζοκούτι. 

Πιάνω το κινητό. 

Με το πρώτο κλικ στο facebook, βγαίνει μπροστά μου η υπενθύμιση από τον Μορφωτικό Σύλλογο Καλλιπεύκης, ότι απόψε το βράδυ έχει στο χώρο της αυλής του σχολείου μουσικοθεατρική παράσταση με τον πολύ ιδιαίτερο τίτλο, για ένα κτηνοτροφικό χωριουδάκι χαμένο κάπου στα 1054 μέτρα του ορεινού όγκου του Ολύμπου, "Ερωτοτρόπια"...

Αποφασίζουμε με τη γυναίκα μου να πάμε, χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες...

Στην αυλή του σχολείου μαζεύεται σιγά-σιγά ο κόσμος. Η βραδιά είναι γλυκιά... Η δρόσος του  βουνού των θεών μας κάνει να φορέσουμε τις ζακέτες μας. Η άψογη διοργάνωση της βραδιάς από τη μεριά του συλλόγου, διαθέτει και πρόχειρο μπαρ! Προμηθευόμαστε μπύρες από μια χαμογελαστή εθελόντρια, και καθόμαστε σε σχολικά καρεκλάκια, που μου θύμισαν τα παιδικά μου χρόνια. 

Ησυχία, η παράσταση αρχίζει, και μαζί της αρχίζουν μια σειρά από ευχάριστες εκπλήξεις! 

Μιά καταπληκτική ορχήστρα από νέους που κατάγονται από το χωριό χάιδεψε τα αυτιά μας, με δύο υπέροχες φωνές, τόσο η γυναικεία όσο και η ανδρική, πού με άφησαν κατάπληκτο! Το ρεπερτόριο είχε πολύ ψαγμένα έντεχνα τραγούδια, που δεν θα ακούσεις να παίζονται συχνά από τα δημοφιλή ραδιόφωνα... Η πρώτη εντύπωση κερδίθηκε!

Κάτι ωραίο γίνεται εδώ! Ακολούθησε μια εναλλαγή θεατρικών σκέτς, μουσικών κομματιών, αφηγμάτων και χορού, από ταλαντούχα παιδιά του χωριού που έβλεπες στις κινήσεις τους, στις φωνές τους, στις εκφράσεις τους, το πάθος της αγάπης αυτού που κάνουν, που δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα τις ερμηνείες φτασμένων ηθοποιών! 

Ζήσαμε μαζί τους όλο το φάσμα των συναισθημάτων του έρωτα, την αγωνία, την εγκαρτέριση, τη χαρά, την ηδονή, τη διάβρωση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, την μετουσίωση σε συντροφική αγάπη, αλλά και την απόρριψη και τον πόνο του χωρισμού, έτσι ώστε να δικαιολογείται πλήρως ο τίτλος "Ερωτοτρόπια". Η σκηνοθεσία της παράστασης κατάφερε με τις εναλλαγές μουσικής και θεατρικής δράσης να κρατήσει ακμαίο το ενδιαφέρον του κοινού σε όλο το δίωρο της παράστασης και να απολαύσουμε όλοι μια υπέροχη βραδιά! 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές της παράστασης και τους εμπνευσμένους και ακούραστους εθελοντές του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. Καλλιπεύκης για τη σπουδαία δουλειά που κάνουν, για να κρατήσουν ζωντανό και πολιτισμικά ενεργό το χωριό τους. Αποτελούν φάρο ελπίδας μέσα στα αποκαΐδια της αλλοτρίωσης του ξένου προς τον ελληνικό, τρόπου ζωής που υιοθετήσαμε!