Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Η ανασύσταση της λίμνης Ασκουρίδας : Έργο πνοής για την Καλλιπεύκη και την ευρύτερη περιοχή




 

Ζούμε σε μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης!

Δική μας ευθύνη είναι, αν αυτές τις δυνατότητες τις αξιοποιούμε στο βαθμό που θα μπορούσαμε, έτσι ώστε η ζωή μας να γίνει πιο άνετη ή αν τις αφήνουμε να πάνε χαμένες, οικτίροντας ταυτόχρονα την «κακή» μας τη μοίρα…

Δική μας ευθύνη είναι επίσης, αν ο τρόπος που επιλέγουμε να αξιοποιούμε τις δυνατότητες του τόπου μας, γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, σεβασμό στην πολιτισμική μας κληρονομιά, (με ότι μπορεί να συμπεριλαμβάνει αυτή η έννοια και σε υλικό και σε ηθικό επίπεδο), και εν τέλει, με σεβασμό στον ίδιο τον άνθρωπο!


Η γυναίκα μου κατάγεται από ένα μικρό χωριό ψηλά στον Όλυμπο. Το γεγονός αυτό, ήταν η αφορμή για να έρθω σε επαφή για πρώτη φορά με την ωραία Καλλιπεύκη! 

Ανεβαίνοντας το βουνό τον Θεών, τον Όλυμπο, από την πλευρά του νομού Λαρίσης, μετά από το ιστορικό χωριό των Γόνων, ξεκινά ένας φιδωτός δρόμος ανάμεσα από ελιές και χαμηλή βλάστηση, που όσο ανεβαίνει πάνω στο μυθικό βουνό σου αποκαλύπτει μια υπέροχη θέα προς τον θεσσαλικό κάμπο. Πιο πάνω, μετά τη ζώνη με τους ελαιώνες, συναντάς ευτυχισμένες αγελάδες και χαρούμενα κατσικάκια να μασουλάνε αμέριμνα τα υπέροχα χόρτα του βουνού, το οποίο είναι κατάφυτο από χιλιάδες είδη βοτάνων, θεραπευτικά, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, που κάνουν το γάλα και το κρέας των αμνοεριφίων και των βοοειδών που βόσκουν εκεί, μοναδικό σε ποιότητα και θρεπτική αξία! Και ξαφνικά, στα 1050 μέτρα υψόμετρο, ξανοίγεται μπροστά σου ένα οροπέδιο πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, στο οποίο μέχρι το 1911, απλώνονταν η αρχαία λίμνη Ασκουρίς. Στην απέναντι άκρη αυτού του οροπεδίου, αχνοφαίνονται τα λιγοστά σπιτάκια της Καλλιπεύκης, μέσα στο καταπράσινο φόντο των κωνοφόρων δέντρων με τα οποία είναι κατάφυτες οι γύρω βουνοκορφές…

Οι ανάγκες σε καλλιεργήσιμη γη του ακμάζοντα, τότε, πληθυσμού του χωριού στις αρχές του 20ου αιώνα, σε συνδυασμό με το έντονο πρόβλημα της ελονοσίας, που η επιστήμη δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά εκείνη την εποχή, οδήγησε στην απόφαση να γίνει αποξήρανση της λίμνης. Έτσι, το πρόβλημα της ελονοσίας λύθηκε, δημιουργήθηκε κλήρος όπου οι κάτοικοι καλλιεργούσαν κυρίως πατάτες, φασόλια και δημητριακά για ζωοτροφές. Οι πατάτες και τα φασόλια της Καλλιπεύκης είναι ξακουστά για την ποιότητά τους, καθώς την καλλιέργειά τους ευνοούν οι εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Όμως οι καιροί άλλαξαν! 

Η αποξήρανση της λίμνης φάνηκε ότι δεν στάθηκε αρκετή, για να κρατήσει τους κατοίκους στην περιοχή. Η φτώχια και η ανέχεια, οδήγησε πολλούς να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς. Άλλοι στον μακρινό Καναδά, τη Γερμανία και την Αυστραλία, κι άλλοι κατέβηκαν στον κάμπο, στους Γόνους, στον Αμπελώνα, στη Λάρισα, κι ακόμα παραπέρα… Το χωριό ερήμωσε. Οι ελάχιστες οικογένειες που απέμειναν πεισματικά στην όμορφη Καλλιπεύκη, διαρκώς μειώνονται, καθώς γηράσκουν, χωρίς να ανανεώνονται με νέα παιδιά, ενώ οι γέροι που κάθε χρόνο αναχωρούν για το Μεγάλο Ταξίδι, είναι πολλαπλάσιοι των παιδιών που γεννιούνται, εκ των οποίων σχεδόν όλα δε μένουν στο χωριό… Το σχολείο, που άλλοτε έσφυζε από ζωή, τώρα κινδυνεύει να κλείσει, καθώς δεν υπάρχουν πια παιδιά! 

Μόνο τα καλοκαίρια, που πολλοί από τους ξενιτεμένους έρχονται με λαχτάρα για λίγες μέρες να απολαύσουν τη δροσιά και τις άπειρες ομορφιές του χωριού και να δουν τους γηραιούς συγγενείς τους, το χωριό ξαναζωντανεύει! Το καλοκαίρι όμως περνάει γρήγορα, κι έτσι το χωριό ξαναμαραζώνει… Κι ως πότε θα υπάρχουν οι παππούδες που θα κρατούν τα σπίτια για να υποδεχτούν τα παιδιά και τα εγγόνια τις λίγες μέρες των διακοπών τους; Πόσα από αυτά τα παιδιά και τα εγγόνια, θα μπορέσουν να κρατήσουν κατοικήσιμα τα παλαιά, κατά κανόνα, σπίτια, όταν ο παππούς και η γιαγιά πεθάνουν;

Αν δεν συμβεί κάτι το καθοριστικό, κάτι που να ανατρέψει αυτή την κατάσταση του μαρασμού, η Καλλιπεύκη θα γίνει ακόμη ένα χωριό – φάντασμα, ακολουθώντας τη σκληρή μοίρα των ορεινών κτηνοτροφικών χωριών σε όλη την Ελλάδα…

Όμως η Καλλιπεύκη μπορεί και έχει τις δυνατότητες, όχι απλά να επιβιώσει, αλλά να απολαύσει μια τόσο μεγάλη ανάπτυξη, που θα προσελκύσει πίσω στις εστίες τους όλους όσους αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν, και να δημιουργηθούν συνθήκες για μια στέρεη, μακροχρόνια και ισορροπημένη ανάπτυξη κι ευημερία, που θα ωφελήσει πολλαπλά ΟΛΟΥΣ τους κατοίκους της, αλλά και την ευρύτερη περιοχή! Η φτωχική, παραμελημένη και παρακμάζουσα σημερινή Καλλιπεύκη, ΜΠΟΡΕΙ να γίνει πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα, αλλά και πολύ ευρύτερα!

Το κλειδί αυτής της ελπίδας, κρύβεται στην ανασύσταση της λίμνης Ασκουρίδας! 

Με σημείο αναφοράς τη λίμνη και μια σειρά άλλων ήπιων παρεμβάσεων που θα εγγυηθούν μια ισόρροπη ανάπτυξη στην περιοχή, μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η Καλλιπεύκη να γίνει το επίκεντρο πολλαπλής ανάπτυξης, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θα κάνουν τους νέους του χωριού που έφυγαν για να βρουν τις τύχες τους αλλού, να γυρίσουν και πάλι στον τόπο τους, αυτή τη φορά έχοντας στη διάθεσή τους πάρα πολλές ευκαιρίες και σαφώς καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το όραμα της ανασύστασης της λίμνης με όλα τα θετικά επακόλουθα, δεν είναι απλώς «ευσεβής πόθος» κάποιων ρομαντικών αιθεροβαμόνων, αλλά αποτελεί πρόταση σοβαρών επιστημονικών μελετών σημαντικών ερευνητικών θεσμών της χώρας μας όπως είναι το Ίδρυμα Γουλανδρή! Επιστήμονες του ιδρύματος μελέτησαν τις δυνατότητες επανασύστασης της λίμνης και κατέδειξαν τους τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να γίνει εφικτή, καταστρώνοντας μάλιστα και εναλλακτικά σενάρια. Στο επίκεντρο του δικού τους ενδιαφέροντος ήταν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς η λίμνη θα γινόταν και ένας σημαντικός βιότοπος, θα λειτουργούσε σαν σταθμός μεταναστευτικών πτηνών και στις προθέσεις τους ήταν να στήσουν ερευνητικό κέντρο και παρατηρητήριο πτηνών στην περιοχή.

Βεβαίως και αρκετοί άλλοι ανεξάρτητοι επιστημονικοί ερευνητές, είτε σε επίπεδο ακαδημαϊκών εργασιών, είτε σε επίπεδο επαγγελματικών μελετών, καταλήγουν στο κοινό συμπέρασμα ότι η ανασύσταση της λίμνης Ασκουρίδας και τεχνικά, αλλά και οικονομικά είναι απολύτως εφικτή και ότι τα ωφελήματα που θα προκύψουν από αυτό το εγχείρημα θα είναι απείρως περισσότερα και απολύτως σημαντικότερα από τα ελάχιστα αρνητικά που μπορεί να υπάρξουν κυρίως από το «ξεβόλεμα» από την παρούσα κατάσταση ορισμένων (πολύ λίγων) κατοίκων, που εκμεταλλεύονται (και καλώς πράττουν) τα χωράφια της λίμνης, έχοντας συγκεντρώσει στον έλεγχό τους και πάρα πολλά χωράφια αυτών που έφυγαν από το χωριό ή των πολύ γηραιών που δεν μπορούν πλέον να τα καλλιεργήσουν μόνοι τους!

Όμως οι δυνατότητες που θα προκύψουν είναι τόσο πολλές, ώστε ακόμα κι αυτοί οι ελάχιστοι που φαινομενικά θα «ζημιωθούν» από τη δημιουργία της λίμνης, όχι μόνο θα αποζημιωθούν, αλλά θα έχουν πολλές ευκαιρίες να βελτιώσουν πολύ περισσότερο τα εισοδήματά τους, αλλά και την ποιότητα της ζωής τους, απ’ ότι είναι σήμερα!

Το κυριότερο από όλα τα ωφελήματα, είναι ότι θα υπάρξει μέλλον για το χωριό, θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του! 

Αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, το χωριό μέσα σε λίγα χρόνια νομοτελειακά θα σβήσει, θα πεθάνει, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοί του μειώνονται συνεχώς δραματικά, ενώ δεν πραγματοποιούνται νέες γεννήσεις. Αν υπάρξουν νέες δουλειές και γίνουν υποδομές για καλύτερες συνθήκες ζωής, θα επιστρέψουν πολλοί νέοι πίσω με τις οικογένειές τους και το χωριό θα αρχίσει να αυξάνει τον μόνιμο πληθυσμό του, ενώ θα πέσει και ο μέσος ηλικιακός όρος, που σήμερα είναι πολύ υψηλός! Νέες προοπτικές άνθισης θα αρχίσουν για τον τόπο!

Θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε σ’ αυτό το κείμενο επιγραμματικά, ορισμένες από τις βασικότερες ωφέλειες που θα προκύψουν άμεσα από την διαδικασία ανασύστασης της λίμνης, αλλά και ορισμένες από τις βασικές επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν παράλληλα. 

- Η ανασύσταση της λίμνης που θα καταλάβει 4.500 στρέμματα και μέγιστο βάθος τα 10 μέτρα, θα γίνει ένας σημαντικός βιότοπος, πουλιών, ψαριών και φυτών, που θα αναβαθμίσει τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

- Ευεργετικές θα είναι οι επιπτώσεις και στο μικροκλίμα της περιοχής καθώς θα μαλακώσουν οι βαριοί χειμώνες λόγω του υδάτινου στοιχείου.

- Στην περιοχή θα στηθούν ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια με επιστήμονες – ερευνητές που θα μελετούν τον υδροβιότοπο της λίμνης.

- Οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν και με το επάγγελμα της αλιείας, καθώς η λίμνη θα εμπλουτιστεί με πολλά είδη ψαριών.

- Η περιοχή θα γίνει τουριστικός προορισμός, καθώς έχει το προνόμιο να απέχει μόνο 26 χιλιόμετρα από την εθνική οδό, στον κόμβο του Πλαταμώνα, ενώ οι εναλλακτικοί οδοί πρόσβασης στην Καλλιπεύκη από την Άνω Σκοτίνα, την Καρυά, την Κρανιά, τους Γόννους θα βελτιωθούν καθώς η κίνησή τους θα είναι πλέον αυξημένη λόγω του τουρισμού.

- Με τη δημιουργία της λίμνης και το υπέροχο δασικό περιβάλλον της περιοχής θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πολλά είδη τουρισμού που θα εξασφαλίζουν κίνηση στο χωριό όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι. 

-Στη λίμνη και πέριξ αυτής θα μπορούν να αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες, που σημαίνουν θέσεις εργασίας για τους ντόπιους, όπως βαρκάδα, ψάρεμα, υδάτινα σπορ, ιππασία, τοξοβολία, ορεινή ποδηλασία, παραπέντε, κ.α.

- Το καταπληκτικό περιβάλλον σε συνδυασμό με το ηπιότερο κλίμα που θα δημιουργηθεί θα είναι ιδανικό για τη ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, όπου θα μπορούν να δημιουργηθούν με ιδιωτικές αλλά και κρατικές επενδύσεις σε θεραπευτικά κέντρα ευεξίας, αποθεραπείας, κέντρα αποκατάστασης. Για την άμεση συγκοινωνία αυτών των ιατρικών κέντρων, εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί ελικοδρόμιο που θα επικοινωνεί με το ελικοδρόμιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ή όπου αλλού χρειαστεί. 

- Η περιοχή, για όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε, θα μπορέσει να αναπτύξει μορφές τουρισμού που η σεζόν τους δε θα περιορίζεται μόνο την θερινή περίοδο, αλλά θα λειτουργούν όλο τον χρόνο! Αναφερόμαστε στον αγροτουρισμό, τουρισμό υγιεινής ζωής, περιπατητικό και φυσιολατρικό τουρισμό, αλιευτικό και κυνηγετικό τουρισμό, γαστρονομικό τουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, ιαματικό τουρισμό και τουρισμό ευεξίας.

- Θα αυξηθεί η ζήτηση στα τοπικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας και θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν ως προϊόντα Π.Ο.Π.. Επομένως οι κτηνοτροφικές και αγροτικές δραστηριότητες, όχι μόνο δε θα εξαφανιστούν όπως κάποιοι φοβούνται, αλλά λόγω της αυξημένης ζήτησης σε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, πιο συστηματικά και με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, που θα διασφαλίζουν την ποιότητά τους! Μπορούν επίσης να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν συνεταιριστικά από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, πρότυπα τυροκομεία, υψηλών προδιαγραφών εργαστήρια επεξεργασίας κρέατος, μονάδες τυποποίησης οσπρίων και μελισσοκομικών προϊόντων. Ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας της περιοχής, δε θα πρέπει να στοχεύει μόνο στην ποσοτική αύξησή του, αλλά κυρίως στην πιστοποιημένη ποιότητα και τυποποίηση των προϊόντων του, που θα γίνουν αναγνωρίσιμα παγκοσμίως. Υπάρχουν ιδέες και κυρίως ευρωπαϊκά κονδύλια για χρηματοδότηση, που μπορούν να αξιοποιηθούν και να αλλάξει πραγματικά εντυπωσιακά προς το καλύτερο τη δουλειά και τα εισοδήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

- Είναι γεγονός ότι αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα χαθούν από τη δημιουργία της λίμνης. Οι εκτάσεις αυτές, χρησιμοποιούνταν κυρίως για την παραγωγή ζωοτροφών, και αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Όμως, οι ανάγκες αυτές μπορούν να καλυφθούν εύκολα από ζωοτροφές που θα έρχονται από τον κάμπο, ενώ οι εναπομείνασες εκτάσεις θα είναι πιο παραγωγικές, καθώς θα αρδεύονται από τη λίμνη. 

Είναι μια αναγκαία υποχώρηση που πρέπει να γίνει, με απείρως όμως πολυτιμότερα ανταλλάγματα!

- Το νέο οικιστικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί με τη γενικότερη ανακατάταξη της περιοχής, θα ενισχύσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού, θα βελτιώσει την αισθητική του και τις όποιες σημερινές ασχήμιες της άναρχης δόμησης, θα δημιουργηθούν δρόμοι και υποδομές που θα διευκολύνουν σημαντικά τη διαβίωση των κατοίκων.

- Η αξία της γης θα πολλαπλασιαστεί. Σκεφτείτε άλλες περιοχές τις Ελλάδας, όπως π.χ. την Αράχωβα στον Παρνασό, τα χωριά γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα, ακόμα και τον κοντινό μας Παλαιό Παντελεήμονα, πόσο άξιζαν τα οικόπεδα, τα κτήματα, τα σπίτια, πριν αναπτυχθούν τουριστικά, και πόσο ψηλά εκτοξεύτηκαν οι τιμές, μετά την τουριστική τους ανάπτυξη! 

- Η αναπτυξιακή πορεία που θα δρομολογηθεί με την ανασύσταση της λίμνης, θα τροφοδοτήσει πολλές ακόμα επιχειρηματικές ιδέες, που πλέον θα έχει νόημα να εφαρμοστούν στην περιοχή. Για παράδειγμα το περιβάλλον θα γίνει ιδανικό για την προετοιμασία διαφόρων ποδοσφαιρικών και άλλων αθλητικών ομάδων, που σήμερα ψάχνουν στα βουνά της Ελβετίας να βρουν κέντρα αθλητικής προετοιμασίας. Η λίμνη με τη μεγάλη έκτασή της θα μπορέσει να φιλοξενήσει ομάδες κωπηλασίας για την προετοιμασία τους. Ο ιδιωτικός τομέας θα βρει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για να δημιουργήσει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και υποδομές. Και το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να συμμετέχει σε τέτοια σχέδια.

- Σημαντικές προοπτικές ξανοίγονται και για το χώρο του πολιτισμού! Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, περιπατητικά μονοπάτια, Μυθολογικό πάρκο για τους Θεούς του Ολύμπου, αναβαθμισμένα παραδοσιακά πανηγύρια, ιππικοί αγώνες, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο θα μπορούσαν να διοργανωθούν εδώ, καθώς θα έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές. 

- Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι ότι το χωριό θα πάψει να αργοπεθαίνει, θα αναγεννηθεί, θα αποκτήσει μέλλον! Θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας και πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τις σημερινές. Πολλοί νέοι που έφυγαν ή σκέφτονται να φύγουν από το χωριό, θα γυρίσουν πίσω, ενώ η μεγάλη ανάπτυξη του χωριού θα προσελκύσει και πολλούς άλλους που θα θελήσουν ζήσουν και να εργαστούν σ’ αυτόν τον υπέροχο τόπο!

Η Καλλιπεύκη θα μπορέσει να μεταμορφωθεί σε ένα αξιοβίωτο χωριό, που θα σφύζει από ζωή όλες τις εποχές του χρόνου!


     Για να έχουμε όμως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καλό θα ήταν ΟΛΟΙ οι κάτοικοι του χωριού να ομονοήσουν και να πάρουν ομόφωνες αποφάσεις που θα διευκολύνουν την υλοποίηση των έργων πνοής. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν προτάξουμε το κοινό συμφέρον του χωριού, που σε τελική ανάλυση είναι και το προσωπικό συμφέρον του καθένα! Γιατί αν πεθάνει το χωριό, κανένας δε θα βγει ωφελημένος!

Πρέπει λοιπόν να απαντηθούν όλες οι εύλογες απορίες, να διαλυθούν οι φυσιολογικοί και ανθρώπινοι φόβοι απέναντι σε κάτι καινούριο και να πειστούν όλοι ότι η ανασύσταση της λίμνης Ασκουρίδας θα είναι η σωτηρία του χωριού και των ανθρώπων του!

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερες συζητήσεις με ειδικούς που θα απαντήσουν υπεύθυνα στις όποιες ερωτήσεις. Να προσκληθούν για να μας μιλήσουν άνθρωποι που τόλμησαν παρόμοιες παρεμβάσεις στον τόπο τους και να μοιραστούμε τις εμπειρίες τους. Ένας από αυτούς θα μπορούσε να ήταν ο κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, πρώην κοινοτάρχης της Ανάβρας Αλμυρού Μαγνησίας, ένα ορεινό χωριό με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Καλλιπεύκη, που κατάφερε να γίνει πρότυπο ανάπτυξης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. (Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει μια ομιλία του εδώ:  https://www.youtube.com/watch?v=yraCtUo9N6E ).

Επίσης θα μπορούσαν να διοργανωθούν εκδρομές, για να δούμε επιτόπου πως εξελίχθηκαν παρόμοια χωριά, π.χ. στην λίμνη Πλαστήρα, στην Ανάβρα Αλμυρού, στην Αράχωβα, αλλά και στο εξωτερικό, να συνομιλήσουμε με τους ντόπιους, να μοιραστούμε τις εμπειρίες τους, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και πως τα κατάφεραν. Όλα τα κοινωνικά θέματα μπορούν να λυθούν με διάλογο, επιχειρήματα και κοινή θέληση να προοδεύσει ο τόπος. Αυτή άλλωστε είναι και η πεμπτουσία της Δημοκρατίας, του πολιτεύματος που εμείς οι Έλληνες δημιουργήσαμε και που όποτε την εφαρμόσαμε σωστά, μεγαλουργήσαμε σε όλους τους τομείς!

Όταν ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας σε ένα κοινό όραμα, τότε κανένα πρόβλημα δεν θα μπορέσει να γίνει ανυπέρβλητο εμπόδιο για να το κατακτήσουμε. Και η ανασύσταση της λίμνης Ασκουρίδας, είναι ένα μεγαλόπνοο όραμα που είναι εφικτό να το κάνουμε πράξη!

Ας το προσπαθήσουμε λοιπόν!