Τρίτη, 19 Αυγούστου 2008

Γνήσιοι Ολυμπιακοί Αγώνες μόνιμα στην Ελλάδα!


Η θλιβερή επικαιρότητα, με τα αλλεπάλληλα κρούσματα ντόπινγκ σε αθλητές, τον ευτελισμό και την εμπορευματοποίηση της Ολυμπιακής Ιδέας, αλλά και την βάναυση καταπάτηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με αναγκάζουν να επαναφέρω στο προσκήνιο μια ρηξικέλευθη θέση που διατύπωσα το 2004.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έτσι όπως τελούνταν στη αρχαιότητα έκρυβαν μέσα τους μερικές από τις σπουδαιότερες ηθικές Αξίες που αποτελούν την πεμπτουσία του Ελληνικού Πολιτισμού.
► Η αρμονική συνύπαρξη του σωματικού κάλλους και της ψυχικής Αρετής στον άνθρωπο, προσδιόριζε την αξία του «Μέτρου». Αυτή η αξία άλλωστε, προβάλλονταν και με τη σεμνή διοργάνωση των αγώνων και την απέριττη βράβευση των Ολυμπιονικών με έναν απλό κλάδο ελέας!
► Το «ευ αγωνίζεσθε» και η ευγενική άμιλλα μεταξύ των αντιπάλων, προσδιόριζε ότι δεν αρκεί μόνο η σωματική ρώμη, αλλά πρέπει να αριστεύει κανείς και στο Ήθος, για να «αποθεωθεί» από τους συμπολίτες του!
► Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, εξέπεμπε το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των ανθρώπων.
► Ο θεσμός της Χορηγίας, συμβόλιζε την έννοια της γενναιοδωρίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης των οικονομικά ισχυρών απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, στοιχεία που συνθέτουν μια συνοχική κοινωνία δικαίου, ισχυρή και ανθρώπινη.

Όλες αυτές οι Αξίες θεωρήθηκαν «ανήθικες»(!) από τη νέα αρνησίζωη κοσμοθεωρία που επικράτησε στην εποχή του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Α’, ο οποίος με βίαιο τρόπο απαγόρευσε το 393 μ.Χ. τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ως «ειδωλολατρικές εκδηλώσεις»!!! Για τη «θεάρεστη» αυτή πράξη του, ο Θεοδόσιος ο Α’ ονομάστηκε «Μέγας» !
Αρκετούς αιώνες αργότερα, στον απόηχο της εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης των Ελλήνων, (όπου ήταν ακόμα ζωντανό το όραμα του Διαφωτισμού για επιστροφή στις αρχαίες ελληνικές αξίες), ένας Γάλλος φιλέλληνας κι ένας συμπατριώτης μας, (χωρίς ποτέ να ξεκαθαριστεί αν ήταν ιδεαλιστές ή καιροσκόποι), προσπάθησαν το 1896, να αναβιώσουν στην Αθήνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας.
Από τότε πέρασε περισσότερο από ένας αιώνας και όσοι ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να αναβιώσουν μαζί με τα αγωνίσματα και όλες αυτές οι Αξίες που πρέσβευαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, απογοητεύτηκαν!
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες κατάντησαν Olympic Games, που σε ακριβή μετάφραση σημαίνει, Ολυμπιακά Παιχνίδια:
Παιχνίδια εντυπωσιασμού, για την άνοδο της θεαματικότητας, η οποία αποφέρει τεράστια κέρδη στους «ανιδιοτελείς» χορηγούς!
Παιχνίδια εμπορευματοποίησης, τα οποία εκμεταλλεύονται θνητά και «Αθάνατα» λαμόγια!
Παιχνίδια πολιτικά, όπου οι Αγώνες είτε χρησιμοποιήθηκαν για την ανάδειξη της Άριας Φυλής από τους Φασίστες, είτε πέσανε θύματα του Ψυχρού πολέμου, είτε έγιναν πεδίο πάσης φύσεως τρομοκρατικών ενεργειών!
Παιχνίδια βρώμικα, όπου την ευγενική άμιλλα αντικατέστησε ο αθέμιτος ανταγωνισμός, το κάλλος και τη ρώμη του σώματος αντικατέστησαν τα χημικά σκευάσματα των φαρμακευτικών εταιρειών, την ηθική και κοινωνική καταξίωση αντικατέστησε ο ανήθικος πλουτισμός από το κυνήγι υπερφυσικών ρεκόρ!

Έτσι, η αναβίωση του αρχαίου Ολυμπιακού Πνεύματος απέτυχε!

Όμως, το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης αγκαλιάζουν την Ολυμπιακή Ιδέα, έστω κι αν κακοποιείται βάναυσα από αυτούς που τάχθηκαν να την υπηρετήσουν, αφήνει περιθώρια ελπίδας και αισιοδοξίας!
Ο ρόλος της σύγχρονης Ελλάδας στη διαφύλαξη του Ολυμπιακού Πνεύματος και στην τελική παγκόσμια επικράτησή του, πρέπει να είναι καθοριστικός! Οφείλουμε στους προγόνους μας, αλλά και στα παιδιά μας, να υπερασπιστούμε τις Αξίες της Ολυμπιακής Ιδέας και να πρωτοστατήσουμε ώστε αυτές να γίνουν σεβαστές από όλους. Αυτή η υπόθεση πρέπει να γίνει πρώτιστος εθνικός μας στόχος και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την πραγμάτωσή της.
Όμως δυστυχώς! Αλλοπαρμένοι από τη μέθη της κάλπικης και εφήμερης δόξας και τυφλωμένοι από τη λάμψη του βρώμικου χρήματος, πρωταγωνιστούμε κι εμείς στην αλλοίωση των φυσικών δυνατοτήτων του ανθρώπου και στη δηλητηρίαση των σωμάτων και των ψυχών, ποτίζοντας τους αθλητές μας με αναβολικά και τους θεατές με ανούσια, αποχαυνωτικά θεάματα.
Και το χειρότερο είναι ότι προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε αυτή τη νοσηρή κατάσταση, επικαλούμενοι ότι δεν είμαστε οι μόνοι που κάνουμε τέτοιου είδους βρωμιές! Η απόλυτη αποκορύφωση του αμοραλισμού και της αλλοτρίωσης!
Ξεχνούμε πως καταγόμαστε από τους γεννήτορες της Ολυμπιακής Ιδέας και όλων των Αξιών που την προσδιορίζουν.
Ξεχνούμε την Ιερή Υποχρέωση που έχουμε, να διαφυλάττουμε αυτές τις Αξίες και να τις μεταλαμπαδεύουμε – με πρώτο το δικό μας άμεμπτο παράδειγμα - σε όλα τα έθνη!
Είμαστε δικαιούχοι μιας αμύθητης αρχαίας κληρονομιάς και αρνούμαστε να υπογράψουμε την «πράξη αποδοχής της», γιατί είμαστε ανάξιοι να τη διαχειριστούμε και να την αβγατίσουμε!

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει ριζικά!

Με ελληνική πρωτοβουλία, θα πρέπει να κινήσουμε τη διαδικασία ώστε να ξεκινήσει μια παγκόσμια έρευνα, η οποία θα εντοπίσει και θα μελετήσει τα σημεία στα οποία χωλαίνει ο θεσμός, και θα προτείνει αποτελεσματικούς τρόπους εξυγίανσής του.
Επειδή όμως τα συμφέροντα τα οποία θίγονται είναι προφανώς τεράστια και τα εμπόδια τα οποία θα συναντήσει μια τέτοια διαδικασία, ίσως αποδειχτούν ανυπέρβλητα, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη ώστε να πάρει γενναίες αποφάσεις!
Αν η προσπάθεια εξυγίανσης των Ολυμπιακών Αγώνων οδηγηθεί σε αδιέξοδο, τότε προτείνουμε η Ελλάς να αντιδράσει δυναμικά και να αποχωρίσει από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, έτσι ώστε να μην επικυρώνει με τη συμμετοχή της τη βεβήλωση της Ολυμπιακής Ιδέας!
Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, - παρά την οικτρή αποτυχία της στην αναβίωση του Ολυμπιακού Πνεύματος - απέδειξε περίτρανα, ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να διεξάγει οργανωτικά άρτιους Αγώνες. Επίσης είναι γεγονός, ότι η Αθήνα διαθέτει ίσως την καλύτερη τεχνική υποδομή παγκοσμίως γι αυτόν το σκοπό!
Επομένως, μετά από την αποχώρησή της από τη ΔΟΕ, η Ελλάδα μπορεί να καθιερώσει τη μόνιμη τέλεση των γνήσιων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, σε ένα νέο, αυστηρό πλαίσιο, που να διαφυλάττει τα Ολυμπιακά Ιδεώδη:
- να καταργεί την εμπορευματοποίηση των Αγώνων,
- να αποτρέπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό των αθλητών,
- να προάγει το Ήθος και όχι το ματαιόδοξο κυνήγι των ρεκόρ,
- να τηρεί το Μέτρο και το μεγαλείο της απλότητας,
- να προβάλλει τον αθλητισμό ως πρότυπο ζωής,
- να ψυχαγωγεί τους θεατές υμνώντας το Κάλλος του ανθρωπίνου σώματος και το μεγαλείο της ανθρώπινης Ψυχής.

Για την επιτυχία αυτού του τολμηρού εγχειρήματος, θα πρέπει να προηγηθεί η κατάλληλη θεσμική προετοιμασία της χώρας για να αναλάβει αυτή την τεράστια ευθύνη:
Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η σύσταση μιας αδιάβλητης Ολυμπιακής Επιτροπής Ελλανοδικών και η θέσπιση αυστηρών κανόνων, που θα αποκλείουν την οποιαδήποτε χρήση αναβολικών ή οτιδήποτε άλλο θα αλλοίωνε τη φυσιογνωμία των αγώνων.

Η καταμέτρηση των επιδόσεων στα διάφορα αθλήματα να τεθεί σε νέα υγιή βάση. Η καταμέτρηση θα ξεκινήσει από την αρχή, παραβλέποντας τα σημερινά υπερφυσικά ρεκόρ, που αποτελούν χημικά τερατουργήματα.

Οι Ολυμπιονίκες θα είναι ιερά πρόσωπα, που θα απολαμβάνουν την προστασία και τη φροντίδα της Πολιτείας και την Κοινωνική Καταξίωση, αλλά η συμπεριφορά τους θα πρέπει να είναι υποδειγματική. Η δόλια κατάκτηση του τίτλου του Ολυμπιονίκη, όχι μόνο θα θεωρείται πράξη μέγιστης κοινωνικής απαξίας, αλλά θα επισύρει και βαρύτατες ποινικές ευθύνες. Επίσης, η εμπορική εκμετάλλευση του τίτλου τους θα είναι απαγορευμένη, αλλιώς θα τους αφαιρείται ο τίτλος του Ολυμπιονίκη.

Οι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων, θα απολαμβάνουν την αίγλη και την τιμή που τους αναλογεί, αλλά τη χορηγία τους θα τη διαχειρίζεται η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία και θα αποφασίζει πού και πώς θα αξιοποιηθεί. Η επιλεκτική χορηγία συγκεκριμένων αθλητών ή αθλημάτων - από ιδιώτες ή εταιρείες - απαγορεύεται, γιατί έχει αποδειχτεί ότι δε γίνεται χωρίς «ανταλλάγματα».

Η εκεχειρία θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής μιας εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χώρες που δε διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, θα αποκλείονται από αυτούς.

Επίσης προτείνουμε, να εμπλουτιστεί ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων, επεκτείνοντάς τον και στο πεδίο της Τέχνης και της Επιστήμης.
Ο λόγος γίνεται για τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, μιας ιδέας του μεγάλου μας ποιητή Άγγελου Σικελιανού, που όμως τόσο πολεμήθηκε από τους σκοταδιστές!
Στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα οι άνθρωποι διαγωνίζονται στις τέχνες και στις επιστήμες και βραβεύονται εκείνοι οι οποίοι τις συνδυάζουν με την Αρετή! Διότι: «Επιστήμη μακράν Αρετής, πανουργία, ου Σοφίαν εστί»!
Κριτήρια θα είναι η Αισθητική, η Αρμονία, το μέγεθος της Συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Πέρα από το κορυφαίο όφελος της ηθικής ικανοποίησης ότι γινόμαστε άξιοι συνεχιστές των προγόνων μας, θα έχουμε να αποκομίσουμε και άλλα, παράπλευρα - αλλά καθόλου ευκαταφρόνητα - οφέλη.
Αυτά αφορούν την αύξηση του τουρισμού μας, τη διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας, την δημιουργία θετικών προτύπων για την ανάπτυξη της κοινωνίας μας, την διεθνή αναβάθμιση της χώρας μας που θα διευκολύνει την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής, κ.α., που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε εκτενέστερα.

Το εγχείρημα αυτό μπορεί να φαντάζει δύσκολο, όμως το μόνο που προϋποθέτει είναι πολιτική τόλμη, ισχυρή αυτοπεποίθηση, καθώς και ακλόνητη πίστη στην ιερότητα του σκοπού!
Όντως, τα οικονομικά και προσωπικά συμφέροντα που λυμαίνονται σήμερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ισχυρά! Όμως δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, όπου η γενναιότητα και η τόλμη των Ελλήνων, αποδείχτηκαν ισχυρότερες από φαινομενικά παντοδύναμους αντιπάλους! Να θυμίσουμε τον πολυμήχανο Οδυσσέα απέναντι στις αντιξοότητες της επιστροφής του στην Ιθάκη, τους Λακεδαιμόνιους και τους Θεσπιείς απέναντι στους πανίσχυρους Πέρσες, τους επαναστάτες Έλληνες ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό, το ηρωικό έπος του ‘40 και άλλες λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας!
Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν υπάρχει μεγαλύτερο τίμημα από το να παρακολουθείς την ιστορία σου να εξευτελίζεται, κι εσύ να μένεις με σταυρωμένα τα χέρια! Ας αναλάβουμε επιτέλους τις ευθύνες μας ως κληρονόμοι ενός τόσο μεγάλου πολιτισμού, αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε αντάξιοί του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: