Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2010

Ανοιχτή επιστολή προς τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη

Κύριε υφυπουργέ,

Ελπίζω να γνωρίζετε ότι η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα, από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου:

1) Την επιστροφή του κατοχικού δανείου, που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν τη χώρα μας να της παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων.
2) Τις γερμανικές επανορθώσεις που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για τις καταστροφές που μας προξένησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην υποδομή της χώρας μας.
3) Τις γερμανικές αποζημιώσεις, δηλαδή τις αποζημιώσεις προς τα θύματα της θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής εις βάρος των κατοίκων εκατό (100) περίπου ολοκαυτωμάτων πόλεων και χωριών, αλλά και γενικότερα εις βάρος του άμαχου πληθυσμού.
4) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω:

α) Έχετε υπολογίσει (σε σημερινές τιμές, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων τόκων) το ύψος των οφειλόμενων ποσών, και αν ναι, μπορείτε να μου γνωστοποιείσετε ποιά είναι αυτά τά ποσά;
β) Πώς σκοπεύετε να διεκδικήσετε τις προαναφερόμενες δίκαιες απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας;

Και μία δική μου πρόταση:
Δεδομένου ότι διανύουμε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και πιεζόμαστε αφόρητα από τους ευρωπαίους εταίρους μας - και ιδιαιτέρως από τη Γερμανία - πώς θα σας φαινόταν, αν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα καταθέσουμε σύντομα, συμπεριλάβουμε και την επιστροφή των ανωτέρω οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα;

Με τιμή και εκτίμηση

Νικόλαος Α. Παντελίδης
Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών
Λάρισα

2 σχόλια:

mariapapadopoulou είπε...

πολύ καλό! σωστό!
Μαρία Παπαδοπούλου

sfairabook είπε...

Μπράβο Νίκο