Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΠΑΓΙΔΑ

Ώρες-ώρες νομίζεις πως είσαι εγκλωβισμένος σε μια μεγάλη παγίδα, που σου έχει στήσει το Σύστημα.
Ο κομφορμιζμός που προβάλλεται ως πρότυπο ζωής, οι "αμπούλες πανικού" που ρίχνει κάθε τόσο η τηλεόραση, η αβεβαιότητα ή μάλλον η φοβία για το μέλλον, καθώς και η καλλιεργούμενη πεποίθηση ότι κάθε αντίδραση σ' αυτό που συμβαίνει είναι εντελώς μάταιη, αποτελούν ορισμένα στοιχεία αυτής της καλοστημένης παγίδας!
Μάλιστα όσο μεγαλύτερες είναι οι κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις που έχεις αναλάβει (για παράδειγμα αν έχεις φέρει στον κόσμο ένα παιδί κι έχεις αναλάβει την ευθύνη να το αναθρέψεις), τόσο πιο έντονη είναι η αίσθηση της παγίδας!
Νιώθεις σαν ένα τεράστιο δόκανο να σε έχει μαγκώσει απ' τ' "αχαμνά" και πονάς αφόρητα σε κάθε κίνηση που κάνεις για να ξεφύγεις!
Μισοζαλισμένος - σαν να βρίσκεσαι σε ένα διαρκές jet lang - από την ανελέητη προπαγάνδα στην οποία υποβάλλεσαι καθημερινά από τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης), σου δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να ξεφύγεις από την καλοστημένη παγίδα, και το μόνο που σου απομένει, είναι να παραδοθείς αμαχητί και να γίνεις έρμαιο των προσταγών του Συστήματος. Πνίγεσαι μέσα σε μια ζοφερή και αποπνιχτική ατμόσφαιρα, όπως αυτή που περιγράφει στα έργα του ο Κάφκα. Νιώθεις σα να σε θάβουν ζωντανό, αλλά μια καθολική παράλυση των νεύρων σου σε καθιστά ανίκανο να αντιδράσεις!
Όλα αυτά όμως, δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται από τη διαρκή έκθεσή μας στα μέσα προπαγάνδας του Συστήματος!
Η ψευδαίσθηση αυτή θα πάψει να υπάρχει, αν πετάξεις από το σπίτι σου την τηλεόραση, που προσπαθεί να σε λοβοτομήσει, και στη θέση της τοποθετήσεις ένα όμορφο ενυδρείο με πολύχρωμα ψαράκια, που η θέα τους θα σε χαλαρώνει και θα σε ηρεμεί!
Η ψευδαίσθηση αυτή θα πάψει να υπάρχει, αν πάψεις να διαβάζεις τις κίτρινες και ροζ φυλλάδες που μουτζουρώνουν και θολώνουν τη σκέψη σου, κι ανακαλύψεις την ομορφιά και τα κρυμμένα νοήματα στα έπη του ομήρου, την ποίηση του Παλαμά, του Καβάφη, του Βάρναλη και τόσων άλλων λαμπρών στοχαστών που επικαλύπτονται από τους τόνους των έντυπων σκουπιδιών που παράγει μαζικά το Σύστημα, και που η μόνη αξία που έχουν, είναι το βάρος τους σε χαρτί!
Η ψευδαίσθηση αυτή θα πάψει να υπάρχει, αν αποφασίσεις να ζήσεις τη ζωή που πραγματικά ΕΣΥ θέλεις, κι όχι αυτή που σου προτίνει η χαζοχαρούμενη ξανθιά του μεσημεριανάδικου, ούτε αυτή την κενόδοξη ζωή που σου προπαγανδίζει στις ταινίες του το Hollywood.
Κι όταν καταφέρεις να ξεφύγεις από αυτή την ψευδαίσθηση, τότε θα συνειδητοποιήσεις ότι ο άνθρωπος αποτελείται και από το σώμα και από ψυχή, κι επομένως, δεν αρκεί να εξασφαλίσεις στα παιδιά σου μόνο τα υλικά μέσα επιβίωσης, αλλά να φροντίσεις και να ζούν με τιμή και αξιοπρέπεια, χωρίς να ντρέπονται για τις πράξεις των γονιών τους!
Τότε θα καταλάβεις ότι δεν έχεις πια καμία υποχρέωση να "γλύφεις" εκεί που ούτε να ξεράσεις δε θα ήθελες, γιατί έπαψες πια να είσαι ένα μίζερο, γλοιώδες και άβουλο ανθρωπάκι, κι έγινες πλέον ελεύθερος, αυτόβουλος και περήφανος Άνθρωπος!

1 σχόλιο:

The Hex είπε...

Κύριε Παντελίδη πότε θα ανεβάσετε κάποια νέα ανάρτηση?Αναμένουμε papapavlou@hotmail.com