Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Εναντίον


Είμαι εναντίον των Πανελληνίων εξετάσεων.
Τις θεωρώ ως ένα αντιπαιδαγωγικό, ψυχοφθόρο, σαδιστικό, αναξιόπιστο και επομένως αναποτελεσματικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη (στον βαθμό και με τον τρόπο που θα έπρεπε) οι αξίες και οι προϋποθέσεις που θα όφειλαν να διαθέτουν οι υποψήφιοι.
Ουσιαστικά τα χρόνια του λυκείου χάνονται, και ιδιαίτερα οι δύο τελευταίες τάξεις, καθώς μετατρέπονται σε ένα εντατικό εργαστήριο προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες, ενώ υποβαθμίζεται, αν δεν εξαλείφεται εντελώς, ο ρόλος τους στην παροχή γενικής παιδείας, όπως θα έπρεπε να είναι ο σκοπός όλης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Κι ακόμη χειρότερα, επειδή αυτόν τον στρεβλό "ρόλο" του προπαρασκευαστικού εργαστηρίου δεν μπορεί να τον υπηρετήσει το δημόσιο σχολείο, γι αυτό όλοι στρέφονται στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα, υποβαθμίζοντας και ουσιαστικά ακυρώνοντας την εύρυθμη λειτουργία του λυκείου.
Το αποτέλεσμα ποιο είναι;
Τελικά, επιλέγονται να προχωρήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εκείνοι, που έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα καλό φροντιστήριο και την ικανότητα να αποστηθίζουν γνώσεις "μιας χρήσεως", μόνο για τις εξετάσεις, καθώς ο βεβιασμένος τρόπος με τον οποίο αποκτήθηκαν δεν ήταν βιωματικός ώστε να μπορέσουν να αφομοιωθούν από το παιδί, με αποτέλεσμα να χαθούν γρήγορα καθώς αποθηκεύονται στην προσωρινή μνήμη του παιδιού, πάνω στην βιασύνη που υπάρχει για να προσπελαστεί εγκαίρως όλη αυτή η τεράστια εξεταστέα ύλη. Έτσι, όλος αυτός ο κόπος της προετοιμασίας αρχίζει σταδιακά να χάνεται μόλις ο υποψήφιος βγει από το εξεταστικό κέντρο.
Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ασύδοτη κατασπατάληση μαθησιακού χρόνου και φαιάς ουσίας.
Το σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων είναι θλιβερά ατελές, γιατί βασίζεται κατά κόρον στην αποστήθιση και όχι στην κριτική σκέψη. Η "αξία" του υποψηφίου κρίνεται στιγμιαία, μόνο κατά τις εξετάσεις, όπου πολύ πιθανόν να μην αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα για διάφορους λόγους (στρες, κακή χρονική στιγμή, ατυχής επιλογή θεμάτων, κ.α).
Επίσης η αξιολόγηση γίνεται μόνο ποσοτικά και όχι ποιοτικά, θέτοντας όλους τους υποψηφίους σε μια Προκρούστεια κλίνη, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες του κάθε υποψηφίου που τον κάνουν διαφορετικό και μοναδικό. Οι "ίδιοι κανόνες για όλους" που είναι το δόγμα των εξετάσεων, δεν εξασφαλίζει δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες, γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί. Επομένως, αυτού του είδους οι εξετάσεις είναι εξ ορισμού άδικες κι άρα αναξιόπιστες.
Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος, αν υπάρχει κάποιο εξεταστικό σύστημα που να είναι απολύτως δίκαιο και να αξιολογεί επακριβώς τις ικανότητες των υποψηφίων.
Η απάντηση είναι αρνητική.
Οι άνθρωποι είναι πολύπλοκοι και διαφορετικοί με διαφορετικές ικανότητες, ηθικές αξίες, οικογενειακές, κοινωνικές, οικονομικές, ψυχοσωματικές κλπ. συνθήκες. Όταν λοιπόν προσπαθούμε να τους κατατάξουμε σε μια βαθμολογική κλίμακα ψυχρών αριθμών, τότε η αστοχία και η έλλειψη δικαιοσύνης είναι αναπόφευκτες, καθώς δε συγκρίνουμε όμοια πράγματα. Κι όταν μάλιστα, αυτή η αξιολόγηση γίνεται με το σύστημα που επικρατεί στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, με όλες τις μικροαλλαγές που κάνει η κάθε κυβέρνηση, που όμως δεν αγγίζουν την ουσία και τη φιλοσοφία του συστήματος, τότε τα αποτελέσματα που παίρνουμε είναι ακόμη χειρότερα!
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;
Πρέπει να αλλάξει ριζικά όλη η φιλοσοφία και να συγκεκριμενοποιηθεί η στοχοθέτηση ολόκληρου του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Να αποφασίσουμε τι είδους παιδεία θέλουμε να μας παρέχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Να ορίσουμε επακριβώς τις αξίες που θέλουμε να υπηρετεί και να προάγει.

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

‘‘Η Αρχαία Ελλάδα στο σήμερα και στο αύριο’’.




Ο ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ  ‘‘ Η
ΜΗΤΙΣ’’ σας προσκαλεί την Παρασκευή 09-06-2017, ώρα 8 μμ, στον Πολυχώρο Τέχνης  Ωδείου Φουντούλη, Αντωνοπούλου 17 στο Βόλο, για να παρακολουθήσετε την ομιλία του Συγγραφέα - Εκδότη - Οικονομολόγου και Ιστορικού κ. Βλάσση Ρασσιά με θέμα ‘‘Η Αρχαία Ελλάδα στο σήμερα και στο αύριο’’.
Η εκδήλωση πλαισιώνεται με μικρή Συναυλία Μελοποιημένης Ποίησης με Συνθέσεις του Γιώργου Φουντούλη σε αρχαιοελληνικό στίχο και ήχο, από τον 3 αι. πΧ ως τις μέρες μας. Ερμηνεύει η Μαρίνα Βολουδάκη.
Είσοδος ελεύθερη.
Σας περιμένουμε.

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ανοιχτή επιστολή στα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις.



Όπως απέδειξε η πραγματικότητα, τα πτυχία δεν είναι ασφαλής δρόμος για την επαγγελματική επιτυχία! Δυστυχώς το αξιακό σύστημα που επιτρέψαμε να επικρατήσει, προωθεί άλλου είδους "προσόντα", που κάθε άλλο παρά κολακεύουν τον άνθρωπο...
Το "βίσμα", το "λάδωμα", η απάτη, η αναισχυντία, η δουλικότητα, η ένταξη σε σκοτεινούς κύκλους συμφερόντων, η τυφλή και άκριτη υπακοή σε κομματικές δομές, η ετοιμότητα να δεχτείς τα πάντα ακόμα κι αν ξεφτιλίζουν την προσωπικότητά σου, η κίνηση του γυμνοσάλιαγκα που πορεύεται γλείφοντας και σέρνοντας, είναι μερικά από αυτά τα απαιτούμενα στις μέρες μας "προσόντα", που ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες του ασανσέρ της "επιτυχίας"...
Ή μάλλον αυτό που θεωρεί επιτυχία το σημερινό σάπιο αξιακό μας σύστημα...
Το αντίτιμο όμως είναι ασύγκριτα πιο βαρύ: χάνεις τον εαυτό σου...
Όμως υπάρχει και ο άλλος δρόμος! Η δύσκολη ανάβαση από το κλιμακοστάσιο, όπου χρειάζεται πολύς κόπος και προσοχή, γιατί μερικά σκαλοπάτια είναι σπασμένα και που δεν είναι βέβαιο ότι θα σας οδηγήσει τελικά στην κορυφή...
Αν ακολουθήσεις αυτόν τον δύσκολο δρόμο, μπορεί να λοιδορηθείς, να θεωρηθείς "ανόητος" από κάποιους "έξυπνους", να πονέσεις και να κουραστείς...
Όμως, έχεις πολλά να κερδίσεις κατά τη διαδρομή, γιατί η ανέλιξή σου θα είναι κατόρθωμα, που κατέκτησες σκαλοπάτι-σκαλοπάτι, και όχι μια ανούσια τυπική διαδικασία, που δεν σου αξίζει και δεν της αξίζεις!
Γι αυτό, πάψτε να θεωρείτε τις σπουδές σας, ως εργαλείο επαγγελματικής αποκατάστασης, και δείτε τες ως μια δια βίου διαδικασία διεκδίκησης της γνώσης, που θα διευρύνουν τους ορίζοντές σας, θα εμβαθύνουν τη σκέψη σας και θα σας ολοκληρώσουν ως νοήμονες ανθρώπους!
Η επαγγελματική δραστηριότητά σας θα εξαρτηθεί από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως η τύχη, η συγκυρία, οι διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της ζωής, και πρέπει να είστε προσαρμοστικοί και ευέλικτοι! Η βαθιά και πολύπλευρη γνώση, θα σας βοηθήσει σ' αυτό. Δεν θα πρέπει να ταυτίζετε το επάγγελμά σας με ολόκληρη τη ζωή σας, η οποία θα πρέπει να είναι πολυδιάστατη! Όσο κι αν αυτό ακούγεται κόντρα στις απαιτήσεις του σύγχρονου συστήματος, μην εξειδικεύστε σε ένα μόνο αντικείμενο μιας πολύ συγκεκριμένης κατεύθυνσης μιας επιστήμης, γιατί έτσι κινδυνεύτε να γίνετε ένα πολύ εξειδικευμένο εξάρτημα της μηχανής, εντελώς άχρηστο για οποιαδήποτε άλλη χρήση... Να είστε πολυπράγμονες και ερωτευμένοι με τα πάντα!
Ευκαιρίες για γνώση υπάρχουν πάντα, αρκεί να έχετε τη διάθεση να τις διεκδικήσετε!
Γι αυτό μην απελπίζεστε αν στο δρόμο σας προκύψουν και αποτυχίες, αλλά πεισμώστε και ξαναπροσπαθήστε να ξανακαβαλήσετε το άλογο που σας πέταξε κάτω!
Αν μάθετε να είστε φιλομαθείς, επίμονοι και αισιόδοξοι, τότε αργά ή γρήγορα θα κατακτήσετε αυτό που σας αξίζει! Αποδεχτείτε το και μην παύετε να προσπαθείτε να βελτιώνεστε, ώστε να επιτύχετε περισσότερα, που όμως να σας αξίζουν!
Αυτό είναι το μυστικό της πραγματικής επιτυχίας!
Η επιλογή είναι δική σας...

Όταν εμείς οραματιζόμασταν, κάποιοι είχαν αυταπάτες...



Όσα επακολούθησαν από το δημοψήφισμα και μετά, με την 180 μοιρών στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζουν έντονα αυτό που έπαθε το ΚΚΕ με την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας.
Εκεί που ο λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία υποστήριζε τις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης και θα μπορούσε να κυβερνά ανεξάρτητος και κυρίαρχος την Ελλάδα και μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, το ΚΚΕ συνθηκολόγησε υποτασσόμενο στη μοιρασιά του Κόσμου όπως αποφάσισαν οι τρεις "μεγάλοι" στην Γιάλτα! Έκτοτε εξέπεσε από την υψηλή θέση που είχε στη συνείδηση του λαού, και καθηλώθηκε μέχρι και σήμερα σε χαμηλά ποσοστά, με τον προοδευτικό κόσμο να αισθάνεται προδομένος από τη στάση του...
Αυτή τη νίλα που έπαθε, δεν την ξεπέρασε ποτέ, και ο κόσμος δεν το εμπιστεύεται ακόμα και σήμερα, 70 χρόνια μετά, και με όλα όσα κοσμογονικά συμβαίνουν γύρω μας...
Το ίδιο θα πάθει κι ο ΣΥΡΙΖΑ...
Έχασε την ευκαιρία να κάνει το όραμα πράξη, να πάρει αποφάσεις που θα ανέτρεπαν το κατεστημένο, και θα έδιναν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να σταθεί στα δικά της πόδια...
Αποφάσεις, που αν ήταν αυτές που έπρεπε, θα κλόνιζαν ακόμα και το παγκόσμιο, σαθρό κατεστημένο που τόσο άρρωστα εξαπλώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες...
Όμως, φαίνεται (εκ των υστέρων δυστυχώς) ότι το παιχνίδι ήταν στημένο από την αρχή ή και ακόμα πιο πριν από την αρχή...
Έτσι εξηγούνται κάποιες κινήσεις, που τότε μου φαίνονταν τρελές κι αδιανόητες (όπως η επιλογή του Πάκη για πρόεδρο, η διατήρηση του Στουρνάρα στη ΤτΕ, η ενσωμάτωση πολλών "πρώην" μνημονιακών και η τοποθέτησή τους σε θέσεις-κλειδιά, κ.α.), αλλά που τώρα "κουμπώνουν" μια χαρά κι αποκαλύπτουν την κρυμμένη εικόνα...
Πως το είπε ο Αλέξης; "Είχα αυταπάτες"!
Αυταπάτες το όραμα για εθνική κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση και αυτόνομη ανάπτυξη των πλούσιων δυνατοτήτων μας...
Αυταπάτες η αξιοπρεπής διαβίωση του λαού μας...
Αυταπάτες η δίκαιη κατανομή του πλούτου μας, που επαρκεί για να ζούμε όλοι καλά...
Αυταπάτες η δημοκρατία, η συνταγματικότητα (έστω κι αυτού του κουρελοσυντάγματος), η κοινή λογική!
Έννοια σου Αλέξη, και θα πληρώσεις τι εσύ, το τίμημα της προδοσίας σου, όταν οι πολίτες αποφασίσουν να βάλουν τέρμα στις πραγματικές αυταπάτες!

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Προσδοκώ Ανάσταση νεκρών συνειδήσεων...



Ανοίγεις το ίντερνετ και παντού βλέπεις ματωμένα αγκάθινα στεφάνια, κρυφά τσιμπούσια, επί ξύλου κρεμάμενα πτώματα, εξυπνακίστικες ατάκες για προδοσίες, Γολγοθάδες, Αναστάσεις!
Όμως...
Πώς να μιλήσεις για Μυστικούς Δείπνους στη χώρα των συσσιτίων;
Πώς να μιλήσεις για Ιούδες, στη χώρα που κυβερνούν οι προδότες;
Πώς να μιλήσεις για Βαραβάδες στη χώρα που τα λαμόγια κυκλοφορούν ελεύθερα;
Πώς να μιλήσεις για Γολγοθάδες στη χώρα των Μνημονίων;
Πώς να μιλήσεις για σταυρικούς θανάτους, στη χώρα των χιλιάδων αυτόχειρων;
Πώς να μιλήσεις για Αναστάσεις, στη χώρα των ζωντανών-νεκρών συνταξιούχων;
Πώς να μιλήσεις για Αναλήψεις στους ουρανούς, στη χώρα των περιορισμών των αναλήψεων από τα ΑΤΜs;
Πώς να μιλήσεις για φραγγέλια, στη χώρα των "επαναστατών" του καναπέος;
Πάψτε να αναζητάτε "Σωτήρες" και "Παραδείσους" σε μακρινούς "Άγιους" Τόπους και σε μετά θάνατον "ζωές"...
ΕΣΕΙΣ είστε οι Σωτήρες σας, κι ΕΔΩ είναι ο παράδεισος σας!
Αρκεί να αποδεχτείτε αυτόν τον ρόλο και να μην τον αναθέτετε διαρκώς σε λαμόγια που εκμεταλλεύονται την αφέλεια και τη λήθη, που οι ίδιοι σας καλλιέργησαν!




Ο Λαοκόων θανατώθηκε, μετά την απόπειρά του να αποκαλύψει, με χτύπημα ακοντίου, το τέχνασμα του Δούρειου Ίππου. Τα φίδια που έπνιξαν αυτόν και τους γιούς του είχαν σταλεί από τη θεά Αθηνά και η επέμβασή τους ερμηνεύτηκε από τους Τρώες ως απόδειξη της ιερότητας του Δουρείου Ίππου. Γιατί επέλεξα αυτή την εικόνα σ' αυτή την ανάρτηση; Σας το αφήνω σαν μία μικρή πνευματική άσκηση...

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Δέκα συν μία απαντήσεις, σε δέκα συν ένα δραχμοφοβικά ερωτήματα






Αν και θεωρώ ότι το δίλλημα ευρώ ή δραχμή δεν θα έπρεπε να είναι το κορυφαίο ζήτημα που μας απασχολεί, εν τούτοις όλο και περισσότερο τείνει να γίνει κεντρικό θέμα του πολιτικού διαλόγου, αν μπορούμε να ονομάσουμε ως πολιτικό διάλογο, τις άναρθρες κραυγές που ακούγονται στη βουλή και στα κανάλια!
Συγκέντρωσα τις 10+1 πιο συχνές ερωτήσεις που τίθενται σχετικά με το θέμα, και προσπαθώ όσο πιο απλά γίνεται να τις απαντήσω, ευελπιστώντας να σας βοηθήσω να αντιληφθείτε ορισμένα πράγματα, που εντέχνως προσπαθούν να μας τα αποκρύψουν….

1. Τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις αν θα πάμε στη Δραχμή;

Απάντηση:   
     Όταν δεν είσαι εσύ αυτός που τυπώνει το χρήμα και δεν ελέγχεις εσύ την κυκλοφορία του,- αυτό που συμβαίνει δηλαδή με το ευρώ, που το εκδίδει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)- τότε είναι πιο πιθανό, να μην επαρκούν τα χρήματα που κυκλοφορούν στη χώρα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν είσαι υποχρεωμένος ακόμα κι αυτά τα χρήματα που εισρέουν στη χώρα να τα χρησιμοποιείς έτσι όπως προστάζει η Τρόικα, τότε ο κίνδυνος παύσης πληρωμών ή ελλειμματικών πληρωμών ή πληρωμών με μεγάλες καθυστερήσεις, είναι ακόμη μεγαλύτερος! Αυτό είναι κατανοητό στον καθένα, γιατί το ζούμε έντονα τα τελευταία χρόνια!
Με ένα εθνικό νόμισμα όμως, που η έκδοσή του και οι κανόνες κυκλοφορίας του καθορίζονται από μια εθνική κεντρική τράπεζα, ας πούμε την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία όμως να ανήκει και να ελέγχεται ΠΛΗΡΩΣ από την ελληνική κυβέρνηση, κίνδυνος παύσης πληρωμών μισθών και συντάξεων λόγω έλλειψης ρευστού, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει, πολύ απλά γιατί αν το κράτος δυσκολεύεται με τη ρευστότητα στην εσωτερική αγορά, μπορεί πάντα να κόψει νέο χρήμα και να καλύψει αυτές τις ανάγκες! Βεβαίως, η χρήση μίας τέτοιας πρακτικής συνεχώς, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα  εξυγιάνουν την οικονομία, μέσο-μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα, όπως π.χ. υψηλό πληθωρισμό. Γι αυτό ακριβώς λέμε ότι από μόνη της η αλλαγή νομίσματος δεν αρκεί, αν δε συνοδευτεί από βαθιές μεταρρυθμίσεις, που να είναι όμως αυτές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, και όχι σαν τις περισσότερες από αυτές που επιβάλλουν τα μνημόνια.
Ακόμα κι έτσι όμως, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστούν έστω και πρόσκαιρα οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στα εισοδήματα των πολιτών. Θα θυμίσω μόνο την περίφημη ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή), που εφαρμόστηκε στη δεκαετία του ’80, τότε που ο πληθωρισμός ήταν υψηλός. Οι μισθοί και οι συντάξεις συμπληρώνονταν με ένα ποσό στο τέλος μίας περιόδου, που εξισορροπούσε την χαμένη αγοραστική αξία λόγω πληθωρισμού. 
Συνοψίζοντας, πιο πιθανό είναι να μην μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις με το ευρώ, παρά με τη δραχμή, κι ας πάψει επιτέλους αυτός ο μύθος που τρομοκρατεί τους απλούς ανθρώπους, που δεν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις οικονομικών!

2. Πώς θα πληρώνουμε τα εισαγόμενα προϊόντα αν επιστρέψουμε στη Δραχμή;
Απάντηση:   
 Τα εισαγόμενα προϊόντα, θα τα πληρώνουμε όπως τα πληρώναμε πάντα: με το συνάλλαγμα που εισρέει στη χώρα από τις εξαγωγές μας, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις διάφορες άλλες εισροές! Γι αυτό και πάντα η χώρες προσπαθούν να έχουν ισοσκελισμένο ισοζύγιο πληρωμών, ιδιαίτερα στο κομμάτι του εμπορικού ισοζυγίου. Το ισοζύγιό μας τα τελευταία χρόνια είναι περίπου ισοσκελισμένο άρα δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τα εισαγόμενα προϊόντα, φάρμακα, καύσιμα κτλ., έτσι όπως μας τρομοκρατούν από τις τηλεοράσεις τα «παπαγαλάκια» του Συστήματος!
Αντιθέτως, αν πάμε σε δραχμή, λόγω της δυνατότητας του εθνικού νομίσματος να το υποτιμούμε, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας θα είναι πιο ανταγωνιστικά, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εξαγωγές και ο τουρισμός και επομένως το εμπορικό μας ισοζύγιο να γίνει πλεονασματικό, δηλαδή να μας περισσεύει συνάλλαγμα! Αν μάλιστα με την αναδιάρθρωση της παραγωγής και προώθησης των προϊόντων μας, που έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητη να γίνει, αυξηθεί η παραγωγή και βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας, κάτι που είναι απόλυτα μέσα στις δυνατότητές μας, τότε το πλεόνασμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο!
  Άλλο ένα αισχρό ψέμα καταρρέει…

3. Θα ανέβει η ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη αν επιστρέψουμε στη Δραχμή;

Απάντηση:   
     Εφόσον όπως προείπαμε, με τη δραχμή θα υπάρχει χρήμα στην αγορά, γιατί θα μπορούμε να εκδίδουμε δραχμές για να εξυπηρετήσουμε τη ρευστότητα, ο κόσμος θα καταναλώνει, άρα θα υπάρχει ενεργός ζήτηση, άρα θα αρχίσουν οι επιχειρήσεις να δουλεύουν για να καλύψουν αυτή τη ζήτηση, άρα θα προσλαμβάνουν εργαζόμενους για τη λειτουργία τους, άρα θα μειωθεί η ανεργία, άρα οι πρώην άνεργοι και νυν εργαζόμενοι θα παίρνουν μισθούς, που θα ξοδεύουν για να αγοράσουν προϊόντα, άρα θα αυξηθεί περεταίρω η ενεργός ζήτηση, άρα θα αυξηθεί η παραγωγή, κτλ, κτλ, κτλ! Μπαίνουμε δηλαδή σε έναν κύκλο ανάπτυξης, που η οικονομική μηχανή όχι απλά έχει προθερμανθεί, αλλά θα λειτουργεί κανονικά και ασταμάτητα!
Απορώ πως οι ευρωλάγνοι μιλάνε για αύξηση της ανεργίας με τη δραχμή, όταν η ανεργία με το ευρώ έχει ξεπεράσει στην Ελλάδα κάθε προηγούμενο και μόνο με περιόδους πολεμικής καταστροφής μπορεί να συγκριθεί! Το θράσος τους ξεπερνά κάθε όριο!

4. Θα έχουμε έκρηξη πληθωρισμού με τη Δραχμή;

Απάντηση:   
     Κάθε μετάβαση από ένα νόμισμα σε ένα άλλο, προκαλεί ένα σοκ στην αγορά, η οποία περνάει φυσιολογικά ένα διάστημα αναταράξεων, ώσπου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να βρει την ισορροπία της! Το ίδιο συνέβη και κατά τη μετάβασή μας από τη δραχμή στο ευρώ! Θυμηθείτε πώς το μπουκαλάκι το νερό από 50 δραχμές πήγε στα 50 λεπτά (170 δρχ.), και παρέμεινε εκεί και μετά την περίοδο προσαρμογής, αλλά και ένα σωρό ακόμη προϊόντα, που όλοι μας γνωρίζουμε ως καταναλωτές! Αυτή η πρόσφατη εμπειρία μας όμως, είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα που θα βοηθήσει στη συντόμευση της ομαλοποίησης της κατάστασης. Επίσης, έχοντας ανακτήσει την εθνική μας κυριαρχία στην άσκηση της νομισματικής και συναλλαγματικής μας πολιτικής, θα έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά εργαλεία και δυνατότητες χειρισμών (που δεν τα έχουμε τώρα), ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, εφόσον βέβαια, (δε θα κουραστώ να επαναλαμβάνω), κάνουμε και τις απαραίτητες και σωστές μεταρρυθμίσεις στην πραγματική οικονομία.
Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι όλα θα είναι ρόδινα! Μήπως όμως είναι ρόδινα τώρα με το ευρώ; Η μεγάλη διαφορά είναι, ότι με εθνικό νόμισμα και εθνική κυριαρχία στην άσκηση της πολιτικής μας, οι θυσίες μας θα έχουν απτό αποτέλεσμα και θα υπάρχει ευοίωνο μέλλον, που σήμερα ούτε καν αχνοφαίνεται στον ορίζοντα!

5. Τι θα γίνει με το Δημόσιο Εξωτερικό Χρέος αν θα πάμε στη Δραχμή;

Απάντηση:   
Το Δημόσιο Εξωτερικό Χρέος είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, που δεν έχει όμως, άμεση σχέση με το εθνικό νόμισμα. Θα πρέπει να διερευνηθεί πόσο από αυτό είναι πραγματικό, πόσο είναι νόμιμο, άρα και δίκαιο να εξοφληθεί, ποιο μέρος του είναι παράνομο, άρα θα πρέπει να διαγραφεί, και πως θα διευθετηθεί η αποπληρωμή του νόμιμου και βιώσιμου χρέους. Τα «παπαγαλάκια» για να μας τρομοκρατήσουν μας λένε ότι θα μας ζητήσουν να ξεπληρώσουμε αμέσως το χρέος, αν φύγουμε από το ευρώ! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από αυτό! Καμία χώρα στον κόσμο, όσο ισχυρή κι αν είναι δεν μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος της «εν μία νυκτί»! Είναι αδύνατον! Και βεβαίως κανένας δεν πρόκειται να ζητήσει κάτι τέτοιο!
Αν αποκτήσουμε ποτέ την εθνική μας ανεξαρτησία και την αυτοκυριαρχία μας, (και η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση), τότε θα είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε τα εθνικά μας συμφέροντα με πολύ καλύτερους όρους, γιατί συμβαίνει κάτι, που το Σύστημα παλεύει λυσσαλέα για να ξεχάσουμε:
Δεν είμαστε «φτωχοί συγγενείς» όπως μας λένε!
Δεν είμαστε καμία αδιάφορη γεωστρατηγικά και οικονομικά χώρα!
Δεν είμαστε καν, μία μικρή χώρα όπως μας έχουν κάνει να πιστεύουμε! 
Η Ελλάδα δεν έχει έκταση μόνο 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χερσαίας γης, όπως μας μάθανε στη γεωγραφία. Σκοπίμως αφήνουν απ’ έξω τη θαλάσσια έκταση που είναι ανεκτίμητος ενεργειακός, αλιευτικός, μεταφορικός, τουριστικός, ορυκτός, κλπ, πλούτος! Αν δείτε στον ευρωπαϊκό χάρτη που δείχνει τις ΑΟΖ (Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες), δηλαδή τον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο, όπου μπορεί η κάθε χώρα να ασκήσει την πλήρη κυριαρχία της, τότε θα διαπιστώσετε ότι η έκταση της Ελλάδας είναι περίπου όση αυτή της Γερμανίας!!! Κι αν θέλετε, η υπεραξία της Ελλαδικής έκτασης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Γερμανικής! Άρα δεν είμαστε τόσο «μικροί και ασήμαντοι» όσο θέλουν να νομίζουμε!
     Έχοντας συναίσθηση αυτής της ισχύος και κάνοντας τους κατάλληλους διαπραγματευτικούς και διπλωματικούς χειρισμούς, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΗΓΕΣΙΕΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, τότε το Δημόσιο Εξωτερικό Χρέος μας, αυτό που είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ και ΔΙΚΑΙΟ, θα τεθεί σε μία εντελώς διαφορετική βάση, και θα μπορούμε άνετα να το εξυπηρετήσουμε!

6. Τα δάνεια των πολιτών στις τράπεζες τι θα απογίνουν αν πάμε στη Δραχμή;

Απάντηση:   
Για την περίφημη «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών, την πληρωμή, δηλαδή των «σπασμένων» των διοικήσεών τους, πληρώσαμε περισσότερα από 250 δις ευρώ και συνεχίζουμε ακόμα να πληρώνουμε, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα! Κι όλα αυτά τζάμπα! Χωρίς καν να περάσουν στον έλεγχο του κράτους, παρ’ όλο που πληρώσαμε πολλαπλάσια την αξία τους! Χωρίς να απαιτήσουμε έστω, τη καθαίρεση  και την τιμωρία των αμαρτωλών ηγεσιών τους που τις οδήγησαν στην καταστροφή! Όπως κάνανε στην Ισλανδία για παράδειγμα…
Αυτό είναι ένα τεράστιο εθνικό έγκλημα, που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο γιατί θα μας στοιχειώνει!
Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει; Αυτά τα 250 δις που δόθηκαν τζάμπα, θα μπορούσαν να δοθούν στις τράπεζες, αλλά εξαγοράζοντας τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς αυτές!
Τα χρέη αυτά θα τα διαχειρίζονταν το κράτος, διευκολύνοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη και δεν είναι απλώς μπαταχτσήδες, και με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να τους απαλλάξουν από έναν βραχνά, που τους εμποδίζει να ενεργοποιηθούν στην οικονομική ζωή, δίνοντας ώθηση στην παραγωγή και τη γενικότερη οικονομία! Ταυτόχρονα οι τράπεζες θα απαλλάσσονταν από κόκκινα δάνεια, που δεν θα μπορούσαν ποτέ να εξοφληθούν! Αυτό είναι ένα θέμα…
Όσον αφορά το τι θα γίνουν τα δάνεια των πολιτών στις τράπεζες, αν υιοθετηθεί η δραχμή, η απάντηση είναι, απολύτως τίποτα! Εφόσον όλες οι εσωτερικές συναλλαγές θα γίνονται σε δραχμές, όλα τα δάνεια θα μετατραπούν σε δραχμές και οι οφειλέτες θα πληρώνουν σε δραχμές! Κι εφόσον με όλα όσα είπαμε πιο πάνω, η ανεργία θα μειωθεί, και ο κόσμος με τη δουλειά του θα έχει εισοδήματα, άρα θα μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά του πιο άνετα.

7. Θα μπορούμε να ταξιδεύουμε ελεύθερα στο εξωτερικό;

Απάντηση:   
     Πρώτον, έξοδος από την ευρωζώνη και υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, δε σημαίνει υποχρεωτικά και έξοδο και από την ΕΕ. Αλλά ακόμα κι αυτό αν συμβεί, δεν μας εμποδίζει τίποτα να συνάψουμε σε διμερές επίπεδο με την κάθε χώρα συμφωνίες ελεύθερης μετακίνησης! Η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, δε σημαίνει κήρυξη… πολέμου με τις άλλες χώρες!!! Οι σχέσεις μας μπορούν να συνεχιστούν κανονικά στο επίπεδο που και οι δύο χώρες θέλουμε! Ίσως θα χρειαστούν περισσότερες διατυπώσεις και μετατροπή του εθνικού νομίσματος σε συνάλλαγμα, αλλά αυτό δεν είναι και το τέλος του κόσμου! Και να σας πω και κάτι; Όταν είχαμε δραχμή, εγώ έκανα πολύ περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό, απ’ ότι τώρα με το ευρώ! Και δε μιλάω μόνο για την περίοδο της κρίσης! Και νομίζω το ίδιο μπορούν να πουν και πάρα πολλοί από σας…

8. Τι θα γίνει με τις αγροτικές επιδοτήσεις αν φύγουμε από το Ευρώ;

Απάντηση:   
Η Δανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, κτλ, δεν είναι στην Ευρωζώνη και μια χαρά παίρνουν τις επιδοτήσεις!
Επαναλαμβάνω, έξοδος από την Ευρωζώνη, δε σημαίνει κατ’ ανάγκην και έξοδος από την ΕΕ!
Αλλά κι αυτό να συμβεί, δεν είναι ορθό να δούμε το θέμα των επιδοτήσεων αποσπασματικά και μεμονωμένα! Ας καθίσουμε να υπολογίσουμε και τι όφελος και τι ζημίες θα έχουμε από την απελευθερωσή μας από τις δεσμεύσεις της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), αλλά και τους περιορισμούς σε σχέση με τρίτες χώρες, και αφού τα συγκρίνουμε, θα δούμε αν είμαστε ή όχι ωφελημένοι από αυτή την έξοδο, και την εφαρμογή ανεξάρτητης εθνικής αγροτικής πολιτικής…

9. Θα γίνουμε κλειστή χώρα σαν την Αλβανία του Εβρέν Χόντζα;

Απάντηση:   
Κανονικά, μια τόσο ανόητη ερώτηση δεν αξίζει καν απάντησης! Αλλά επειδή το μέγεθος της τρομοκρατίας σε συνδυασμό με το μέγεθος της άγνοιας πολλών φοβισμένων ανθρώπων, τους κάνει να παραλογίζονται, θα αναγκαστώ να δώσω μια απάντηση…
Και βέβαια όχι! Ποτέ δεν ήμασταν Αλβανία του Χόντζα και βέβαια ούτε πρόκειται να γίνουμε εξαιτίας του όποιου νομίσματος έχουμε!
Ορντινάτσες όμως, διαφόρων ξένων και σκοτεινών δυνάμεων πάντα ήμασταν και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει  περισσότερο… ιδιαίτερα τώρα!

10. Θα μας πετάξουν έξω από την Ε.Ε. αν θα φύγουμε από το Ευρώ;

Απάντηση:   
Για τους λόγους της σημαντικότητας που έχει η Ελλάδα, και που ανέπτυξα σε προηγούμενη ερώτηση, και βέβαια η ΕΕ, καίγεται για να μας έχει στην σφαίρα επιρροή της. Δεν μας «κρατάνε» στη ΕΕ από συμπόνια ή από την καλή τους την καρδιά, αλλά γιατί έχουν τεράστια οικονομικά πολιτικά, γεωστρατηγικά και άλλα συμφέροντα! Ειδάλλως θα μας είχανε «στείλει» από την πρώτη στιγμή! Αλλά και νομικά, δεν υπάρχει η δυνατότητα να μας διώξουν από την ΕΕ, χωρίς εμείς να το θέλουμε…
Άλλο είναι το ζητούμενο: Πρώτον, εμείς θέλουμε να είμαστε μέλος σε μία τέτοια ΕΕ, έτσι όπως αυτή κατάντησε;
Και δεύτερον, θα υπάρχει για πολύ ΕΕ;
Όλα αυτά κάποτε θα πρέπει να καθίσουμε να τα δούμε, και να πάρουμε τις αποφάσεις μας…

10+1. Τελικά θα σωθούμε ή θα καταστραφούμε με τη Δραχμή;

Απάντηση:   
     Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω, πως η σωτηρία μας ή η καταστροφή μας δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το ποιο θα είναι το νόμισμά μας!
Χρειάζονται να γίνουν πολλά άλλα, τα οποία μαζί και με το εργαλείο του εθνικού νομίσματος, θα βοηθήσουν στο να κατακτήσουμε τη θέση και τη ζωή που μας αξίζει!
«Από μηχανής θεοί» και εξωγενείς «σωτήρες» δεν υπάρχουν! Σωτήρας του εαυτού του μπορεί να γίνει μόνο ο ίδιος ο ελληνικός λαός, αν αποφασίσει ότι θέλει να ζήσει περήφανα και με αξιοπρέπεια, και να διεκδικήσει αυτά, που του αρμόζουν και που του αξίζουν! Αν δεν τα κατανοήσουμε, και κυρίως αν δεν πάρουμε τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει, τότε τίποτα και κανένας δε μας σώζει!