Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

Δέκα συν μία απαντήσεις, σε δέκα συν ένα δραχμοφοβικά ερωτήματα


Αν και θεωρώ ότι το δίλλημα ευρώ ή δραχμή δεν θα έπρεπε να είναι το κορυφαίο ζήτημα που μας απασχολεί, εν τούτοις όλο και περισσότερο τείνει να γίνει κεντρικό θέμα του πολιτικού διαλόγου, αν μπορούμε να ονομάσουμε ως πολιτικό διάλογο, τις άναρθρες κραυγές που ακούγονται στη βουλή και στα κανάλια!
Συγκέντρωσα τις 10+1 πιο συχνές ερωτήσεις που τίθενται σχετικά με το θέμα, και προσπαθώ όσο πιο απλά γίνεται να τις απαντήσω, ευελπιστώντας να σας βοηθήσω να αντιληφθείτε ορισμένα πράγματα, που εντέχνως προσπαθούν να μας τα αποκρύψουν….

1. Τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις αν θα πάμε στη Δραχμή;

Απάντηση:   
     Όταν δεν είσαι εσύ αυτός που τυπώνει το χρήμα και δεν ελέγχεις εσύ την κυκλοφορία του,- αυτό που συμβαίνει δηλαδή με το ευρώ, που το εκδίδει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)- τότε είναι πιο πιθανό, να μην επαρκούν τα χρήματα που κυκλοφορούν στη χώρα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν είσαι υποχρεωμένος ακόμα κι αυτά τα χρήματα που εισρέουν στη χώρα να τα χρησιμοποιείς έτσι όπως προστάζει η Τρόικα, τότε ο κίνδυνος παύσης πληρωμών ή ελλειμματικών πληρωμών ή πληρωμών με μεγάλες καθυστερήσεις, είναι ακόμη μεγαλύτερος! Αυτό είναι κατανοητό στον καθένα, γιατί το ζούμε έντονα τα τελευταία χρόνια!
Με ένα εθνικό νόμισμα όμως, που η έκδοσή του και οι κανόνες κυκλοφορίας του καθορίζονται από μια εθνική κεντρική τράπεζα, ας πούμε την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία όμως να ανήκει και να ελέγχεται ΠΛΗΡΩΣ από την ελληνική κυβέρνηση, κίνδυνος παύσης πληρωμών μισθών και συντάξεων λόγω έλλειψης ρευστού, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει, πολύ απλά γιατί αν το κράτος δυσκολεύεται με τη ρευστότητα στην εσωτερική αγορά, μπορεί πάντα να κόψει νέο χρήμα και να καλύψει αυτές τις ανάγκες! Βεβαίως, η χρήση μίας τέτοιας πρακτικής συνεχώς, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα  εξυγιάνουν την οικονομία, μέσο-μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα, όπως π.χ. υψηλό πληθωρισμό. Γι αυτό ακριβώς λέμε ότι από μόνη της η αλλαγή νομίσματος δεν αρκεί, αν δε συνοδευτεί από βαθιές μεταρρυθμίσεις, που να είναι όμως αυτές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, και όχι σαν τις περισσότερες από αυτές που επιβάλλουν τα μνημόνια.
Ακόμα κι έτσι όμως, υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστούν έστω και πρόσκαιρα οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στα εισοδήματα των πολιτών. Θα θυμίσω μόνο την περίφημη ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή), που εφαρμόστηκε στη δεκαετία του ’80, τότε που ο πληθωρισμός ήταν υψηλός. Οι μισθοί και οι συντάξεις συμπληρώνονταν με ένα ποσό στο τέλος μίας περιόδου, που εξισορροπούσε την χαμένη αγοραστική αξία λόγω πληθωρισμού. 
Συνοψίζοντας, πιο πιθανό είναι να μην μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις με το ευρώ, παρά με τη δραχμή, κι ας πάψει επιτέλους αυτός ο μύθος που τρομοκρατεί τους απλούς ανθρώπους, που δεν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις οικονομικών!

2. Πώς θα πληρώνουμε τα εισαγόμενα προϊόντα αν επιστρέψουμε στη Δραχμή;
Απάντηση:   
 Τα εισαγόμενα προϊόντα, θα τα πληρώνουμε όπως τα πληρώναμε πάντα: με το συνάλλαγμα που εισρέει στη χώρα από τις εξαγωγές μας, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις διάφορες άλλες εισροές! Γι αυτό και πάντα η χώρες προσπαθούν να έχουν ισοσκελισμένο ισοζύγιο πληρωμών, ιδιαίτερα στο κομμάτι του εμπορικού ισοζυγίου. Το ισοζύγιό μας τα τελευταία χρόνια είναι περίπου ισοσκελισμένο άρα δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τα εισαγόμενα προϊόντα, φάρμακα, καύσιμα κτλ., έτσι όπως μας τρομοκρατούν από τις τηλεοράσεις τα «παπαγαλάκια» του Συστήματος!
Αντιθέτως, αν πάμε σε δραχμή, λόγω της δυνατότητας του εθνικού νομίσματος να το υποτιμούμε, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας θα είναι πιο ανταγωνιστικά, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εξαγωγές και ο τουρισμός και επομένως το εμπορικό μας ισοζύγιο να γίνει πλεονασματικό, δηλαδή να μας περισσεύει συνάλλαγμα! Αν μάλιστα με την αναδιάρθρωση της παραγωγής και προώθησης των προϊόντων μας, που έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητη να γίνει, αυξηθεί η παραγωγή και βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας, κάτι που είναι απόλυτα μέσα στις δυνατότητές μας, τότε το πλεόνασμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο!
  Άλλο ένα αισχρό ψέμα καταρρέει…

3. Θα ανέβει η ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη αν επιστρέψουμε στη Δραχμή;

Απάντηση:   
     Εφόσον όπως προείπαμε, με τη δραχμή θα υπάρχει χρήμα στην αγορά, γιατί θα μπορούμε να εκδίδουμε δραχμές για να εξυπηρετήσουμε τη ρευστότητα, ο κόσμος θα καταναλώνει, άρα θα υπάρχει ενεργός ζήτηση, άρα θα αρχίσουν οι επιχειρήσεις να δουλεύουν για να καλύψουν αυτή τη ζήτηση, άρα θα προσλαμβάνουν εργαζόμενους για τη λειτουργία τους, άρα θα μειωθεί η ανεργία, άρα οι πρώην άνεργοι και νυν εργαζόμενοι θα παίρνουν μισθούς, που θα ξοδεύουν για να αγοράσουν προϊόντα, άρα θα αυξηθεί περεταίρω η ενεργός ζήτηση, άρα θα αυξηθεί η παραγωγή, κτλ, κτλ, κτλ! Μπαίνουμε δηλαδή σε έναν κύκλο ανάπτυξης, που η οικονομική μηχανή όχι απλά έχει προθερμανθεί, αλλά θα λειτουργεί κανονικά και ασταμάτητα!
Απορώ πως οι ευρωλάγνοι μιλάνε για αύξηση της ανεργίας με τη δραχμή, όταν η ανεργία με το ευρώ έχει ξεπεράσει στην Ελλάδα κάθε προηγούμενο και μόνο με περιόδους πολεμικής καταστροφής μπορεί να συγκριθεί! Το θράσος τους ξεπερνά κάθε όριο!

4. Θα έχουμε έκρηξη πληθωρισμού με τη Δραχμή;

Απάντηση:   
     Κάθε μετάβαση από ένα νόμισμα σε ένα άλλο, προκαλεί ένα σοκ στην αγορά, η οποία περνάει φυσιολογικά ένα διάστημα αναταράξεων, ώσπου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να βρει την ισορροπία της! Το ίδιο συνέβη και κατά τη μετάβασή μας από τη δραχμή στο ευρώ! Θυμηθείτε πώς το μπουκαλάκι το νερό από 50 δραχμές πήγε στα 50 λεπτά (170 δρχ.), και παρέμεινε εκεί και μετά την περίοδο προσαρμογής, αλλά και ένα σωρό ακόμη προϊόντα, που όλοι μας γνωρίζουμε ως καταναλωτές! Αυτή η πρόσφατη εμπειρία μας όμως, είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα που θα βοηθήσει στη συντόμευση της ομαλοποίησης της κατάστασης. Επίσης, έχοντας ανακτήσει την εθνική μας κυριαρχία στην άσκηση της νομισματικής και συναλλαγματικής μας πολιτικής, θα έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά εργαλεία και δυνατότητες χειρισμών (που δεν τα έχουμε τώρα), ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, εφόσον βέβαια, (δε θα κουραστώ να επαναλαμβάνω), κάνουμε και τις απαραίτητες και σωστές μεταρρυθμίσεις στην πραγματική οικονομία.
Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι όλα θα είναι ρόδινα! Μήπως όμως είναι ρόδινα τώρα με το ευρώ; Η μεγάλη διαφορά είναι, ότι με εθνικό νόμισμα και εθνική κυριαρχία στην άσκηση της πολιτικής μας, οι θυσίες μας θα έχουν απτό αποτέλεσμα και θα υπάρχει ευοίωνο μέλλον, που σήμερα ούτε καν αχνοφαίνεται στον ορίζοντα!

5. Τι θα γίνει με το Δημόσιο Εξωτερικό Χρέος αν θα πάμε στη Δραχμή;

Απάντηση:   
Το Δημόσιο Εξωτερικό Χρέος είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, που δεν έχει όμως, άμεση σχέση με το εθνικό νόμισμα. Θα πρέπει να διερευνηθεί πόσο από αυτό είναι πραγματικό, πόσο είναι νόμιμο, άρα και δίκαιο να εξοφληθεί, ποιο μέρος του είναι παράνομο, άρα θα πρέπει να διαγραφεί, και πως θα διευθετηθεί η αποπληρωμή του νόμιμου και βιώσιμου χρέους. Τα «παπαγαλάκια» για να μας τρομοκρατήσουν μας λένε ότι θα μας ζητήσουν να ξεπληρώσουμε αμέσως το χρέος, αν φύγουμε από το ευρώ! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από αυτό! Καμία χώρα στον κόσμο, όσο ισχυρή κι αν είναι δεν μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος της «εν μία νυκτί»! Είναι αδύνατον! Και βεβαίως κανένας δεν πρόκειται να ζητήσει κάτι τέτοιο!
Αν αποκτήσουμε ποτέ την εθνική μας ανεξαρτησία και την αυτοκυριαρχία μας, (και η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση), τότε θα είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε τα εθνικά μας συμφέροντα με πολύ καλύτερους όρους, γιατί συμβαίνει κάτι, που το Σύστημα παλεύει λυσσαλέα για να ξεχάσουμε:
Δεν είμαστε «φτωχοί συγγενείς» όπως μας λένε!
Δεν είμαστε καμία αδιάφορη γεωστρατηγικά και οικονομικά χώρα!
Δεν είμαστε καν, μία μικρή χώρα όπως μας έχουν κάνει να πιστεύουμε! 
Η Ελλάδα δεν έχει έκταση μόνο 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χερσαίας γης, όπως μας μάθανε στη γεωγραφία. Σκοπίμως αφήνουν απ’ έξω τη θαλάσσια έκταση που είναι ανεκτίμητος ενεργειακός, αλιευτικός, μεταφορικός, τουριστικός, ορυκτός, κλπ, πλούτος! Αν δείτε στον ευρωπαϊκό χάρτη που δείχνει τις ΑΟΖ (Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες), δηλαδή τον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο, όπου μπορεί η κάθε χώρα να ασκήσει την πλήρη κυριαρχία της, τότε θα διαπιστώσετε ότι η έκταση της Ελλάδας είναι περίπου όση αυτή της Γερμανίας!!! Κι αν θέλετε, η υπεραξία της Ελλαδικής έκτασης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Γερμανικής! Άρα δεν είμαστε τόσο «μικροί και ασήμαντοι» όσο θέλουν να νομίζουμε!
     Έχοντας συναίσθηση αυτής της ισχύος και κάνοντας τους κατάλληλους διαπραγματευτικούς και διπλωματικούς χειρισμούς, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΗΓΕΣΙΕΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, τότε το Δημόσιο Εξωτερικό Χρέος μας, αυτό που είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ και ΔΙΚΑΙΟ, θα τεθεί σε μία εντελώς διαφορετική βάση, και θα μπορούμε άνετα να το εξυπηρετήσουμε!

6. Τα δάνεια των πολιτών στις τράπεζες τι θα απογίνουν αν πάμε στη Δραχμή;

Απάντηση:   
Για την περίφημη «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών, την πληρωμή, δηλαδή των «σπασμένων» των διοικήσεών τους, πληρώσαμε περισσότερα από 250 δις ευρώ και συνεχίζουμε ακόμα να πληρώνουμε, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα! Κι όλα αυτά τζάμπα! Χωρίς καν να περάσουν στον έλεγχο του κράτους, παρ’ όλο που πληρώσαμε πολλαπλάσια την αξία τους! Χωρίς να απαιτήσουμε έστω, τη καθαίρεση  και την τιμωρία των αμαρτωλών ηγεσιών τους που τις οδήγησαν στην καταστροφή! Όπως κάνανε στην Ισλανδία για παράδειγμα…
Αυτό είναι ένα τεράστιο εθνικό έγκλημα, που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο γιατί θα μας στοιχειώνει!
Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει; Αυτά τα 250 δις που δόθηκαν τζάμπα, θα μπορούσαν να δοθούν στις τράπεζες, αλλά εξαγοράζοντας τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς αυτές!
Τα χρέη αυτά θα τα διαχειρίζονταν το κράτος, διευκολύνοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη και δεν είναι απλώς μπαταχτσήδες, και με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να τους απαλλάξουν από έναν βραχνά, που τους εμποδίζει να ενεργοποιηθούν στην οικονομική ζωή, δίνοντας ώθηση στην παραγωγή και τη γενικότερη οικονομία! Ταυτόχρονα οι τράπεζες θα απαλλάσσονταν από κόκκινα δάνεια, που δεν θα μπορούσαν ποτέ να εξοφληθούν! Αυτό είναι ένα θέμα…
Όσον αφορά το τι θα γίνουν τα δάνεια των πολιτών στις τράπεζες, αν υιοθετηθεί η δραχμή, η απάντηση είναι, απολύτως τίποτα! Εφόσον όλες οι εσωτερικές συναλλαγές θα γίνονται σε δραχμές, όλα τα δάνεια θα μετατραπούν σε δραχμές και οι οφειλέτες θα πληρώνουν σε δραχμές! Κι εφόσον με όλα όσα είπαμε πιο πάνω, η ανεργία θα μειωθεί, και ο κόσμος με τη δουλειά του θα έχει εισοδήματα, άρα θα μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά του πιο άνετα.

7. Θα μπορούμε να ταξιδεύουμε ελεύθερα στο εξωτερικό;

Απάντηση:   
     Πρώτον, έξοδος από την ευρωζώνη και υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, δε σημαίνει υποχρεωτικά και έξοδο και από την ΕΕ. Αλλά ακόμα κι αυτό αν συμβεί, δεν μας εμποδίζει τίποτα να συνάψουμε σε διμερές επίπεδο με την κάθε χώρα συμφωνίες ελεύθερης μετακίνησης! Η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος, δε σημαίνει κήρυξη… πολέμου με τις άλλες χώρες!!! Οι σχέσεις μας μπορούν να συνεχιστούν κανονικά στο επίπεδο που και οι δύο χώρες θέλουμε! Ίσως θα χρειαστούν περισσότερες διατυπώσεις και μετατροπή του εθνικού νομίσματος σε συνάλλαγμα, αλλά αυτό δεν είναι και το τέλος του κόσμου! Και να σας πω και κάτι; Όταν είχαμε δραχμή, εγώ έκανα πολύ περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό, απ’ ότι τώρα με το ευρώ! Και δε μιλάω μόνο για την περίοδο της κρίσης! Και νομίζω το ίδιο μπορούν να πουν και πάρα πολλοί από σας…

8. Τι θα γίνει με τις αγροτικές επιδοτήσεις αν φύγουμε από το Ευρώ;

Απάντηση:   
Η Δανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, κτλ, δεν είναι στην Ευρωζώνη και μια χαρά παίρνουν τις επιδοτήσεις!
Επαναλαμβάνω, έξοδος από την Ευρωζώνη, δε σημαίνει κατ’ ανάγκην και έξοδος από την ΕΕ!
Αλλά κι αυτό να συμβεί, δεν είναι ορθό να δούμε το θέμα των επιδοτήσεων αποσπασματικά και μεμονωμένα! Ας καθίσουμε να υπολογίσουμε και τι όφελος και τι ζημίες θα έχουμε από την απελευθερωσή μας από τις δεσμεύσεις της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), αλλά και τους περιορισμούς σε σχέση με τρίτες χώρες, και αφού τα συγκρίνουμε, θα δούμε αν είμαστε ή όχι ωφελημένοι από αυτή την έξοδο, και την εφαρμογή ανεξάρτητης εθνικής αγροτικής πολιτικής…

9. Θα γίνουμε κλειστή χώρα σαν την Αλβανία του Εβρέν Χόντζα;

Απάντηση:   
Κανονικά, μια τόσο ανόητη ερώτηση δεν αξίζει καν απάντησης! Αλλά επειδή το μέγεθος της τρομοκρατίας σε συνδυασμό με το μέγεθος της άγνοιας πολλών φοβισμένων ανθρώπων, τους κάνει να παραλογίζονται, θα αναγκαστώ να δώσω μια απάντηση…
Και βέβαια όχι! Ποτέ δεν ήμασταν Αλβανία του Χόντζα και βέβαια ούτε πρόκειται να γίνουμε εξαιτίας του όποιου νομίσματος έχουμε!
Ορντινάτσες όμως, διαφόρων ξένων και σκοτεινών δυνάμεων πάντα ήμασταν και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει  περισσότερο… ιδιαίτερα τώρα!

10. Θα μας πετάξουν έξω από την Ε.Ε. αν θα φύγουμε από το Ευρώ;

Απάντηση:   
Για τους λόγους της σημαντικότητας που έχει η Ελλάδα, και που ανέπτυξα σε προηγούμενη ερώτηση, και βέβαια η ΕΕ, καίγεται για να μας έχει στην σφαίρα επιρροή της. Δεν μας «κρατάνε» στη ΕΕ από συμπόνια ή από την καλή τους την καρδιά, αλλά γιατί έχουν τεράστια οικονομικά πολιτικά, γεωστρατηγικά και άλλα συμφέροντα! Ειδάλλως θα μας είχανε «στείλει» από την πρώτη στιγμή! Αλλά και νομικά, δεν υπάρχει η δυνατότητα να μας διώξουν από την ΕΕ, χωρίς εμείς να το θέλουμε…
Άλλο είναι το ζητούμενο: Πρώτον, εμείς θέλουμε να είμαστε μέλος σε μία τέτοια ΕΕ, έτσι όπως αυτή κατάντησε;
Και δεύτερον, θα υπάρχει για πολύ ΕΕ;
Όλα αυτά κάποτε θα πρέπει να καθίσουμε να τα δούμε, και να πάρουμε τις αποφάσεις μας…

10+1. Τελικά θα σωθούμε ή θα καταστραφούμε με τη Δραχμή;

Απάντηση:   
     Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω, πως η σωτηρία μας ή η καταστροφή μας δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το ποιο θα είναι το νόμισμά μας!
Χρειάζονται να γίνουν πολλά άλλα, τα οποία μαζί και με το εργαλείο του εθνικού νομίσματος, θα βοηθήσουν στο να κατακτήσουμε τη θέση και τη ζωή που μας αξίζει!
«Από μηχανής θεοί» και εξωγενείς «σωτήρες» δεν υπάρχουν! Σωτήρας του εαυτού του μπορεί να γίνει μόνο ο ίδιος ο ελληνικός λαός, αν αποφασίσει ότι θέλει να ζήσει περήφανα και με αξιοπρέπεια, και να διεκδικήσει αυτά, που του αρμόζουν και που του αξίζουν! Αν δεν τα κατανοήσουμε, και κυρίως αν δεν πάρουμε τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει, τότε τίποτα και κανένας δε μας σώζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: