Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

Η Ελλάδα στις φλόγες: Ουδέν κακό αμιγές καλού


Η πύρινη λαίλαπα που έπληξε τη χώρα, ήταν η Νέμεσις για την ύβρη που διαπράττουμε καθημερινά απέναντι στη Μητέρα Φύση!
Η ευθύνη για την καταστροφή μας βαραίνει όλους!
Η αδιαφορία μας για την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, οδήγησε στην έλλειψη σεβασμού για το περιβάλλον.
Η υιοθέτηση ανόητων κοσμοθεωριών, που καθιστούν τον άνθρωπο ξιπασμένο αλαζόνα, ανίκανο να αντιληφθεί τον ταπεινό ρόλο του μέσα στο οικοσύστημα, είχε ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της Αρμονίας της Φυσικής Αλυσίδας.
Η μεθοδευμένη προσπάθεια για κατάπνιξη της ιδιότητας του Ενεργού Πολίτη και η κατάργηση της Άμεσης Δημοκρατίας, μετέτρεψε την κοινωνία σε «ποίμνιο άβουλων ανθρωποειδών», ανήμπορων να αντιληφθούν και να αντιδράσουν στα σχέδια ελέγχου και χειραγώγησής τους, από αυτόκλητους «Ποιμένες ψυχών» ή «Σωτήρες του έθνους». Έτσι παραδώσαμε τις τύχες μας στα χέρια ανάξιων ανθρώπων που μας κυβερνούν με αλαζονικό ύφος και επικίνδυνο τρόπο, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι προσπαθούν να λύσουν.
Δομήσανε ένα κράτος ανοχύρωτο που δεν λειτουργεί επαρκώς ούτε κατασταλτικά, ούτε πολύ περισσότερο προληπτικά, απέναντι στα προβλήματα τα οποία εμείς οι ίδιοι προκαλούμε και αναπαράγουμε!
Με τη εκούσια αποφυγή δημιουργίας εθνικού κτηματολογίου, που θα κατέγραφε και θα οριοθετούσε επακριβώς τις δασικές εκτάσεις, τροφοδοτήθηκε η όρεξη των πάσης φύσεως νοσηρά ιδιοτελών και αντικοινωνικών στοιχείων για να γίνουν εμπρηστές.
Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησαν και οι απαράδεκτοι νόμοι, που όχι μόνο δεν προστατεύουν, αλλά δίνουν και κίνητρα για την καταστροφή των δασών.
Ο κομματισμός και η αναξιοκρατία κατέστησαν τον κρατικό μηχανισμό λειτουργικά ανάπηρο και ανίκανο να συντονίσει τις διάφορες υπηρεσίες του. Η αυταπάρνηση και η ηρωική προσπάθεια μεμονωμένων πυροσβεστών και πιλότων, δεν απαλλάσσει από τις τεράστιες ευθύνες της την ανίκανη ηγεσία τους.
Όμως, «ουδέν κακό αμιγές καλού», όπως έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και μάλλον είχαν απόλυτο δίκιο!
Μαζί με τα υπέροχα δάση, την αρχαία Ολυμπία (αυτό το παγκόσμιο λίκνο του πολιτισμού), τις φτιαγμένες με κόπο περιουσίες των κατοίκων και της ανυπολόγιστης αξίας ανθρώπινες ζωές, για τις οποίες δε θα πάψουμε να θρηνούμε, κάηκαν και πολλές ασχήμιες και ψέματα.
Κάηκε και η παραμικρότερη αμφιβολία ακόμα και στον πιο αφελή πολίτη, ότι το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας μας είναι παντελώς ανίκανο να τον υπερασπίσει, πόσο μάλλον να τον οδηγήσει στην πρόοδο!
Κάηκε η ψευδαίσθηση, ότι μέσω του αποτυχημένου κοινοβουλευτικού «θιάσου», με τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές και τους δύο ή τρεις κομπάρσους, όποια κι αν είναι η ανακατανομή των ρόλων μεταξύ τους, θα μπορέσουν ποτέ να γελάσουν τα χείλια των πολιτών – θεατών! Χρειάζεται ριζική αλλαγή του σεναρίου και μόνο πρωταγωνιστή τον Ελληνικό Λαό!
Κάηκε ο μύθος ότι η κοινωνία μας είναι ανάλγητη και αναίσθητη κι ότι δε θέλει και δεν μπορεί να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για να ανακουφίσει όσους έχουν ανάγκη και να ανατρέψει κατεστημένα καθεστώτα και αντιλήψεις!
Γι’ αυτό ας δούμε τα πράγματα από την αισιόδοξή τους πλευρά κι ας ατενίσουμε ευοίωνα το μέλλον που χαράζει μετά από μια ολική καταστροφή.
Ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να χτίσουμε τις ζωές μας με καλύτερους όρους από αυτούς που είχαμε πριν από τη φωτιά.
Ας στήσουμε τους νέους οικισμούς, όχι πρόχειρα και άναρχα, αλλά με ορθό πολεοδομικό σχεδιασμό, με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, άλλα και με νέες τεχνολογικές προδιαγραφές, που θα εξοικονομούν ενέργεια και θα σέβονται το φυσικό περιβάλλον.
Ας ανασυγκροτήσουμε τις κατεστραμμένες περιοχές, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές για ανάπτυξη, όχι μόνο βιώσιμη, αλλά και εναρμονισμένη με το περιβάλλον και το χαρακτήρα της περιοχής.
Ας διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα του εθελοντισμού και της πολιτικής πρωτοβουλίας που πυροδότησαν στη συνείδησή μας οι πυρκαγιές κι ας την επεκτείνουμε σε όλες τις πτυχές του κοινωνικού μας βίου!
Ας χτίσουμε μια Ελλάδα που θα θέλαμε να είχαμε, αλλά που δε μας δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να αποχτήσουμε!
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι όλα αυτά δε θα μπορέσουν να συμβούν, αν δεν ξαναγίνουμε Ενεργοί Πολίτες, που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, ελέγχουν την εξουσία, προτείνουν ιδέες, αλλά και συμμετέχουν ενεργά στα τεκταινόμενα!

Κυριακή 8 Ιουλίου 2007

Ελπίδα μέσα από τις στάχτες...


Τώρα που τα αποκαΐδια των μεγάλων πυρκαγιών έπαψαν πια να καπνίζουν…
Τώρα που ο κουρνιαχτός της στάχτης κατακάθισε πάνω στα απανθρακωμένα κουφάρια των δέντρων και των άγριων ζώων…
Τώρα που οι όψιμα «ανησυχούντες» πολιτικοί αρχηγοί - ως σύγχρονοι Νέρωνες – τέλειωσαν τις περιοδείες που έκαναν για να επιθεωρήσουν το καταστροφικό έργο της αδιαφορίας τους, και σκουπίζοντας τα «κροκοδείλια δάκρυα» από τα μάτια τους επέστρεψαν στην Αθήνα για να σχεδιάσουν «νέες εθνικές επιτυχίες»….
Τώρα που τα ΜΜΕ συνήλθαν από την «βαθιά οδύνη» τους για την καταστροφή του περιβάλλοντος, και αφού έκλεισαν κατάμουτρα τα τηλεοπτικά παράθυρα στους αλληλοσπαρασσόμενους ανευθυνοϋπεύθυνους της καταστροφής, για να τα ανοίξουν πάλι διάπλατα και να «διαφωτίσουν» τον ελληνικό λαό σχετικά με τις ενδυματολογικές επιλογές των διασήμων κατά τις ανέμελες εμφανίσεις τους στις κοσμικές παραλίες της Μυκόνου…
Τώρα είναι, επιτέλους, η ώρα να μιλήσουμε σοβαρά για το περιβάλλον!
Μη γελιέστε!
Τα θλιβερά αυτά φαινόμενα, που βλέπουμε συνεχώς να επαναλαμβάνονται, όλο και πιο έντονα, όλο και πιο ανεξέλεγκτα, δεν είναι καθόλου τυχαία!
Ούτε πηγάζουν οι αιτίες τους από τις απρόβλεπτες δυνάμεις της Φύσης!
Είναι ανθρώπων έργα απεχθή!
Η επικράτηση του παράλογου και υπερφίαλου ιδεολογήματος, ότι δήθεν ο άνθρωπος αποτελεί το επιστέγασμα της δημιουργίας και ότι η υπόλοιπη φύση πλάστηκε από τον «πανάγαθο» θεούλη, ως ένα υπέροχο «ντεκόρ» για να ικανοποιήσει ο άνθρωπος τη ματαιοδοξία του· τον οδήγησαν στην αλαζονεία και την καταστροφή της.
Ο άνθρωπος έπαψε να θεωρεί τον εαυτό του ως έναν απλό κρίκο της Φυσικής Αλυσίδας! Έχασε το Μέτρο, που τόσο σοφά προσδιόρισαν οι Έλληνες φιλόσοφοι και αφέθηκε στην αφροσύνη και την κενοδοξία της μεγαλομανίας! Έπαψε να σέβεται τη Φύση! Έπαψε να τη λατρεύει! Αποξενώθηκε από το φυσικό του περιβάλλον!
Και τελικά, μεταλλαγμένος ψυχικά, αλλοτριωμένος, άρχισε συστηματικά να τη βιάζει …
Στο επίκεντρο του αξιακού του συστήματος τοποθέτησε τον παραλογισμό, την έπαρση και τον παροξυσμό του αθέμιτου Οικονομικού Κέρδους, παραγκωνίζοντας σταδιακά την Αρμονία, τη λατρεία του Φυσικού Κάλλους και την Εντελέχεια, όπως την όρισε ο Αριστοτέλης.
Αποτέλεσμα αυτής της τραγικής πορείας του Ανθρώπου προς την αυτοκαταστροφή του, που συμπαρασέρνει μαζί του και ολόκληρη τη Φύση, είναι τα θλιβερά φαινόμενα που βιώνουμε σήμερα. Και δυστυχώς δε θα είναι τα μόνα! Τα χειρότερα έπονται….
Αρνούμενος να αποδεχτώ την απώλεια κάθε ελπίδας, θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι εντελώς αργά για αντιστροφή της κατάστασης.
Οι «κοκορομαχίες» των ενεργητικά συνυπεύθυνων και των παθητικά αποδεχόμενων ή χλιαρά αντιδρώντων πολιτικών δυνάμεων, δεν δίνουν τη λύση. Χρειάζονται δραστικές αποφάσεις! Και μη φανταστείτε τίποτα το «θαυματουργό» και το ακραίο! Φτάνει πια με τους κάθε είδους «Σωτήρες» και «Μεσσίες»!
Αυτά που μας λείπουν είναι τα αυτονόητα: λογική διαχείριση, αξιοκρατία, λειτουργική οργάνωση του κρατικού μηχανισμού και γνήσια (δηλαδή, άμεση) δημοκρατία!
Τόσο απλά και τόσο δύσκολα συνάμα!
Η αποκατάσταση της Αρμονίας μεταξύ Ανθρώπου και Φύσης, θα πρέπει να αναζητηθεί στον επανασχεδιασμό της Παιδείας που οφείλει να παρέχει η Κοινωνία μας στον Άνθρωπο, έτσι ώστε να δημιουργεί υπεύθυνους Ενεργούς Πολίτες και όχι «άβουλα ποίμνια», έρμαια των διαφόρων σκοτεινών συμφερόντων.
Τότε μόνον η ελπίδα θα μπορέσει να ξεφυτρώσει μέσα από τις στάχτες του ύπουλα πυρπολημένου πολιτισμού μας!

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2007

Διοικητικό Πάρκο: Μια ελπιδοφόρα λύση για το κυκλοφοριακό της Λάρισας

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λάρισας, είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης, η λύση του οποίου θα βελτιώσει δραστικά τη ζωή όλων των κατοίκων της. Οι συζητήσεις που έχουν γίνει επί του θέματος είναι πολλές και ποικίλης σοβαρότητας.
Υπήρξαν προτάσεις αστείες και θνησιγενείς (τύπου τραμ), που προσέβλεπαν σε φτηνό εντυπωσιασμό, προς άγρα της ψήφου των αφελών, που δυστυχώς δεν εκλείπουν ποτέ από την κοινωνία.
Γίνανε πολλές, αποτυχημένες αλχημείες, (π.χ. το parking της πλατείας Λαού), στη λανθασμένη λογική της συγκεντροποίησης των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, που μάλλον δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο τη ζωή, αλλά και την τσέπη των Λαρισαίων, χωρίς βέβαια να δώσουν λύση στο πρόβλημα.
Τέλος υπήρξαν και προτάσεις σοβαρές, προϊόντα επιστημονικών μελετών, που όμως είτε κρίθηκαν ακατάλληλες για την ιδιαιτερότητα της Λάρισας, είτε δεν επιλέχτηκαν λόγω υψηλού οικονομικού κόστους.

Ζώντας μέσα σ’ αυτή την πόλη και προβληματιζόμενος για το μέλλον της, έκανα ορισμένες παρατηρήσεις που με οδήγησαν σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.
Παρατήρησα ότι υπάρχει ένας συγκεντρωτισμός κοινωνικών δραστηριοτήτων στο κέντρο της πόλης, οι σημαντικότερες των οποίων κατατάσσονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες:
α) οι κρατικές υπηρεσίες (Δημαρχείο, Νομαρχία, Δικαστήρια, εφορείες, ασφαλιστικά ιδρύματα, ταμεία, κτλ), καθώς επίσης και οι παρελκόμενες προς αυτές ιδιωτικές υπηρεσίες (δικηγορικά γραφεία, λογιστικά γραφεία, τράπεζες, ιδιωτικά ιατρεία κτλ),
β) η αγορά, που περιλαμβάνει τα εμπορικά καταστήματα,
και γ) η διασκέδαση και η αναψυχή, που περιλαμβάνει καφετερίες, μπαράκια, ταβέρνες, ουζερί, καθώς επίσης και τις λιγοστές, δυστυχώς, πλατείες και πάρκα.
Μια δεύτερη παρατήρηση, έχει να κάνει με τη γεωγραφική θέση της Λάρισας. Χωροθετημένη στη μέση του θεσσαλικού κάμπου, της δίνει τη δυνατότητα επέκτασης προς κάθε μεριά του ορίζοντα, και άφθονο χώρο για άνετο πολεοδομικό σχεδιασμό. (Αλήθεια, πόσο υπερήφανους μας κάνει το χάλι της νεοσύστατης συνοικίας της Νέας Πολιτείας, όπου χαράχτηκαν συνοικιακοί δρόμοι τόσο στενοί, ώστε με δυσκολία χωράνε να περάσουν δύο αυτοκίνητα ταυτόχρονα; Επιτρέπονται τέτοια «πολεοδομικά εγκλήματα» στον 21ο αιώνα;)

Οδηγούμενος από τις προαναφερόμενες παρατηρήσεις και αναλύσεις, σκέφτηκα ότι μια μεγάλη ανακούφιση του κυκλοφοριακού της Λάρισας θα ήταν η αποκέντρωση όλων των κρατικών (και κατά συνέπεια και πολλών ιδιωτικών) υπηρεσιών.
Η ιδέα της αποκέντρωσης των υπηρεσιών δεν είναι καινούρια. Αναφέρθηκε και στο παρελθόν αρκετές φορές από πολλούς, χωρίς όμως να δοκιμαστεί ουσιαστικά στην πράξη, αλλά νομίζω, και χωρίς να εννοήθηκε στο μέτρο και στο βάθος που την εννοώ εγώ.

Εδώ ο λόγος γίνεται, για τη δημιουργία ενός «Διοικητικού Πάρκου», έξω από τον ιστό της πόλης, σε μια έκταση λίγων εκατοντάδων στρεμμάτων, όπου θα εγκατασταθούν όλες οι κρατικές υπηρεσίες.
Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από αυτή την ιδέα είναι σημαντικά:
· Ο πολίτης θα βρίσκει όλες τις υπηρεσίες συγκεντρωμένες σε έναν χώρο, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις και επομένως θα κερδίζει πολύτιμο χρόνο.
· Ο χώρος θα είναι προσβάσιμος και από την πόλη και από την επαρχία με κατάλληλες οδικές διασυνδέσεις. Θα δημιουργηθεί πυκνό δίκτυο αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, ενώ θα υπάρχει και άφθονος χώρος parking, για όσους έρχονται με τα αυτοκίνητά τους.
· Ο καινούριος σχεδιασμός των κτηρίων, θα είναι πιο λειτουργικός και θα καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες των υπηρεσιών, βελτιώνοντας ταυτόχρονα, και τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων.
· Ο μοντέρνος σχεδιασμός των κτηρίων, μπορεί να προσφέρει καλύτερη δυνατότητα πρόσβασης στους πολίτες με ειδικές ανάγκες, κάτι που λείπει παντελώς σήμερα από τις δημόσιες υπηρεσίες.
· Πέρα από τη λειτουργικότητα των κτηρίων, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του Διοικητικού Πάρκου, επιτρέπει τη δημιουργία καλαίσθητων κατασκευών, που να αποτελούν ένα αρχιτεκτονικό στολίδι για την περιοχή και να δένουν αρμονικά με το περιβάλλον.
Από οικονομικής άποψης:
· Μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι, από τα ενοίκια που δεν θα πληρώνουν πλέον οι υπηρεσίες που στεγάζονται σε ξένα κτήρια, καθώς επίσης και από την ενοικίαση των κτηρίων ιδιοκτησίας του κράτους, που φιλοξενούσαν μέχρι τότε κρατικές υπηρεσίες και που θα απελευθερωθούν με την μετεγκατάσταση.
· Η περιοχή όπου θα εγκατασταθεί το διοικητικό πάρκο, θα πάρει ιδιαίτερα υψηλή υπεραξία, και επομένως θα υπάρχει όφελος από τη πώληση οικοπέδων σε κατασκευαστικές εταιρείες, που θα φτιάξουν γραφεία για της ιδιωτικές υπηρεσίες, που θα θέλουν να μετεγκατασταθούν κι αυτές στην περιοχή.
· Βέβαια, ένα πρωτοποριακό και μεγαλόπνοο, σαν κι αυτό, σχέδιο, θα ενισχυθεί οικονομικά και μέσα από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης για την υλοποίησή του.
· Η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών μπορεί να γίνεται σταδιακά, γεγονός που διευκολύνει τις πιο δυσκίνητες και γραφειοκρατικές διαδικασίες του κράτους.

Νομίζω ότι με αυτόν τον πρωτοποριακό τρόπο, το κέντρο της πόλης θα αποσυμφορηθεί δραστικά και θα γίνει πιο ανθρώπινο, καθώς θα καλύπτει μόνο τις αγοραστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής των πολιτών. Σε συνδυασμό με την εφαρμογή και άλλων μέτρων και ρυθμίσεων, νομίζω ότι το κυκλοφοριακό θα αμβλυνθεί και θα καταστεί η Λάρισα, πόλη αξιοβίωτη.

Ελληνικό Σύστημα Παιδείας: Ανάγκη για μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση

Καθημερινά γινόμαστε όλοι μας θλιβεροί μάρτυρες, ολοένα και περισσότερων «εκφυλιστικών» φαινόμενων της κοινωνίας μας, που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε με απαισιοδοξία για την πορεία της στο μέλλον .
Έννοιες, που θα έπρεπε να αποτελούν τα θεμέλια του αξιακού μας συστήματος, υποκαθίστανται από τα αντίθετά τους! Έτσι, η αρετή παραχωρεί τη θέση της στην κακία, η ηθική στον αμοραλισμό, η υψηλή αισθητική εκτοπίζεται από την ακαλαισθησία, η εργατικότητα μετατρέπεται σε οκνηρία, η αξιοκρατία καταργείται και παραδίδεται στην αναξιοκρατία, η συμμετοχική δημοκρατία ξεπέφτει στο επίπεδο της ιδιώτευσης, η ελευθερία της σκέψης καταπλακώνεται από το δογματισμό, η ευρυμάθεια υποχωρεί μπροστά στην αμάθεια, ή ακόμη χειρότερα μπροστά στην ημιμάθεια, ενώ το μέτρο χάνεται κι επικρατεί η ακρότητα!
Τα πρότυπα που προβάλλονται στη νεολαία είναι ευτελή και εφήμερα και καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι αποτελούν μονόδρομο για την κατάκτηση της «επιτυχίας», μιας έννοιας που έχει διαστρεβλωθεί κι έχει «φτηνύνει» δραματικά…..
Αντιθέτως, απαξιώνονται και χλευάζονται οι προσπάθειες των ανθρώπων εκείνων, που σεβόμενοι την αξιοπρέπεια τους, προσπαθούν με κόπο να κατακτήσουν την πραγματική επιτυχία, που δεν είναι άλλη από τη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους, έτσι ώστε να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία.
Το παράδοξο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε καιρούς ομαλούς, που η ειρήνη, η πολιτική ηρεμία και η σχετική οικονομική μας ευμάρεια θα δικαιολογούσαν μάλλον, μια αντίστοιχη πολιτισμική αναβάθμιση, και όχι αυτή την ξέφρενη πολιτισμική παρακμή!
Όλες οι προσπάθειες για την ανάλυση των βαθύτερων αιτιών αυτού του φαινόμενου, καταλήγουν πάντα σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Η πρωταρχική αιτία αυτής της θλιβερής κατάστασης, οφείλεται στο σημαντικό έλλειμμα που παρουσιάζει το σύστημα Παιδείας που εφαρμόζεται στη χώρα μας.
Όλες οι φιλόδοξες «μεταρρυθμίσεις» που επιχειρήθηκαν κατά καιρούς στην Παιδεία από τους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς, είτε απέτυχαν παταγωδώς, γιατί οι εμπνευστές τους δεν είχαν καν συλλάβει το μέγεθος και την ουσία του προβλήματος, είτε αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, γιατί ήταν αποσπασματικές και στερούνταν μιας συνολικής και ολοκληρωμένης θεώρησης του ζητήματος.
Η σύγκλιση δημόσιου διαλόγου για το πρόβλημα της Παιδείας, δυστυχώς, πάντοτε καταντάει ένας ανούσιος διάλογος κωφών, γιατί ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για την καλύτερη και πληρέστερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αντιθέτως, ο διάλογος χρησιμοποιείται πάντα, ως επίφαση δημοκρατικότητας και ως επίπλαστο άλλοθι, με σκοπό τη διάχυση της ευθύνης σε όλους, όταν τελικά αποδειχθεί η παταγώδης αποτυχία της «μεταρρύθμισης».
Η έντονη ανησυχία, που είναι διάχυτη σε όλους μας, κατά καιρούς εκδηλώνεται με αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευόμενων. Όμως δυστυχώς, τα αιτήματα που κατατίθονται, πάσχουν από δύο βασικές ανεπάρκειες. Πρώτον, είναι αποσπασματικά, γιατί αφορούν μόνο τη διαδικασία της εκπαίδευσης και μάλιστα μόνο συγκεκριμένες βαθμίδες της κάθε φορά, χωρίς να υπάρχει διασύνδεση μεταξύ τους και χωρίς να υπάγονται σε έναν ενιαίο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Δεύτερον, τα αιτήματα είναι συνήθως «πυροσβεστικά», αφού αποβλέπουν μόνο στην πρόσκαιρη άμβλυνση των προβλημάτων και όχι στη ριζική αντιμετώπισή τους.
Η Παιδεία στην Ελλάδα χρήζει μιας εκ βάθρων γενναίας μεταρρύθμισης.
Επομένως, ο άνεμος μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης στο σύστημα Παιδείας, θα πρέπει να διαπνέει όλα τα στάδια λειτουργίας του συστήματος Παιδείας, να διέπεται από συγκεκριμένες γενικές αρχές και να αποβλέπει σε συγκεκριμένους στόχους.
Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσω, ότι χρησιμοποιώ σκόπιμα τον όρο «Παιδεία» και όχι «Εκπαίδευση», θέλοντας να τονίσω ότι αναφέρομαι στη ανάγκη για μια γενικότερη βελτίωση του πολιτισμικού επιπέδου του ανθρώπου και όχι μόνο στην καλύτερη εξειδίκευσή του πάνω σε ένα γνωστικό αντικείμενο, το οποίο θα τον εντάξει σε έναν επαγγελματικό χώρο, για την εξασφάλιση των βιοποριστικών του αναγκών. Παιδεία σημαίνει «ευ ζην» και όχι απλώς επιβίωση!
Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη. Να καλύπτει όλα τα στάδια και τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, λειτουργώντας στη βάση ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού, που να έχει συνέχεια, συνέπεια και σαφήνεια στους στόχους του. Θα πρέπει λοιπόν, να επικεντρωθεί και στους τρεις «πυλώνες» που ασκούν επιρροή στη διαμόρφωση του αυριανού πολίτη: την οικογένεια, το σχολείο, τον κοινωνικό περίγυρο.

* * *

Ας ξεκινήσουμε από τον πρώτο «πυλώνα», την οικογένεια, για να εξετάσουμε ορισμένες βασικές πτυχές που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μία προσπάθεια ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης.
Η εφαρμογή του συστήματος Παιδείας, ξεκινάει πριν ακόμη γεννηθεί ο άνθρωπος και τον συντροφεύει σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του.
Πιο συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να υπάρξει πρόνοια για έγκαιρη και έγκυρη εκπαίδευση των υποψήφιων γονέων, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένοι για να παρέχουν σωστή ανατροφή στα παιδιά τους. Το παράδοξο είναι, ότι το υπάρχων σύστημα Παιδείας φροντίζει να προετοιμάζει τους πολίτες για την εξάσκηση κάποιου επαγγέλματος, αλλά δε φροντίζει να παρέχει στοιχειώδη, έστω, επιμόρφωση για την άσκηση της σημαντικότερης, ίσως, ιδιότητας του ανθρώπου, αυτής του γονέα!
Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει μέριμνα, προτρέποντας τους υποψήφιους γονείς να συμμετέχουν ενεργά σε οργανωμένα σεμινάρια, όπου ειδικοί θα αναλύουν την ιδιαιτερότητα της ανατροφής των παιδιών κατά τα πρώτα βήματα της ζωής τους. Παρόμοια σεμινάρια θα πρέπει να οργανώνονται τακτικά και με την αρωγή του κράτους, από τους εκάστοτε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας αλλά και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι θα διαφωτίζονται οι γονείς για τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους στις διάφορες ηλικιακές φάσεις της ζωής τους, και επομένως να είναι σε θέση να παρεμβαίνουν πιο συγκροτημένα, στα πλαίσια πάντα, που τους επιτρέπει ο ρόλος τους.
Πρέπει επιτέλους να ξεκαθαριστεί ότι, οικογενειακός προγραμματισμός δε σημαίνει απλά και μόνο ποσοτικός σχεδιασμός των μελών της οικογένειας, αλλά και εξασφάλιση της ποιοτικής ανάπτυξης της οικογένειας, μέσω της παροχής και σωστής διαχείρισης των κατάλληλων υλικών και ψυχοπνευματικών προϋποθέσεων για την τελείωσή της.
Ας τονιστεί άλλη μια φορά, ότι στην όλη παρέμβαση, το κράτος δεν θα πρέπει να αφήνει την εξέλιξη των πραγμάτων στην τύχη, αλλά να δρα βάση οργανωμένου επιστημονικού σχεδίου.

* * *

Ο δεύτερος «πυλώνας» της μεταρρύθμισης αφορά το σχολείο σε όλες τις βαθμίδες του (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, μεταδευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, μεταπτυχιακή).
Το σχολείο αποτελεί τον κορυφαίο μηχανισμό εκπαίδευσης του ανθρώπου, και από τη λειτουργία του οποίου εξαρτάται, εν πολλοίς, η ποιότητα των αυριανών πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα. Αν αυτό γίνει πεποίθησή μας, τότε θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι γνώσεις που παρέχονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης να στοχεύουν σ’ αυτόν το σκοπό.
Οι δύο πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης θα πρέπει να αποβλέπουν αποκλειστικά στην παροχή γενικής παιδείας στους μαθητές και να μην αποτελούν προθάλαμο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως συμβαίνει σήμερα.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων θα πρέπει να ανανεωθεί με την εισαγωγή ή την αναβάθμιση μοντέρνων γνωστικών αντικειμένων, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας μας. Θα πρέπει να μελετηθεί ή να επαναξιολογηθεί η διδασκαλία αντικειμένων όπως η περιβαλλοντολογική αγωγή, η αγωγή υγείας (με έμφαση στην υγιεινή του σώματος, τη σεξουαλική αγωγή, την υγιεινή διατροφολογία και τον υγιεινό τρόπο ζωής), η αγωγή καταναλωτή, η κυκλοφοριακή αγωγή, η αγωγή του πολίτη, ο επαγγελματικός προσανατολισμός (με έμφαση στη γνωριμία των παιδιών με τα διάφορα επαγγέλματα, την ανίχνευση και την ανάδειξη των ιδιαίτερων ταλέντων και δεξιοτήτων των παιδιών και την ενημέρωσή τους για την πιθανή ζήτηση του κάθε επαγγέλματος στην αγορά εργασίας, στο εγγύς μέλλον).
Το σύστημα της εκπαίδευσης θα πρέπει να απαλλαχθεί από εθνικιστικά, θρησκοληπτικά και πουριτανιστικά σύνδρομα, που περιορίζουν τους ορίζοντες της σκέψης των μαθητών και συνδέονται με δογματικά κατάλοιπα του παρελθόντος. Η γνώση θα πρέπει να κατακτιέται μέσω της αναζήτησης, της δημιουργικής αμφισβήτησης και της διαλεκτικής σχέσης με τις ιδέες και όχι να επιβάλλεται με τη δικτατορία του δογματισμού. Αυτό βέβαια προϋποθέτει μια διαφορετική προσέγγιση στη μεθοδολογία της διδασκαλίας, τομέας όπου οι διδάσκοντες σήμερα, δυστυχώς, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις. Προτεραιότητα επίσης, αποτελεί η εισαγωγή της πληροφορικής και η ευρεία χρήση οπτικοακουστικών μέσων, που θα προσδώσει μια άλλη δυναμική στον τρόπο διδασκαλίας.
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση, αν και στοχεύει στην εξειδίκευση των παιδιών σε ένα συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, δε θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σ’ αυτόν το σκοπό. Είναι κρίσιμης σημασίας να επιλέξουμε να παράγουμε επιστήμονες με εξειδικευμένη, μεν, γνώση, αλλά και με υψηλές ηθικές αξίες και πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης που απορρέει από τις γνώσεις αυτές! Σ’ αυτόν το σκοπό θα βοηθούσε η εισαγωγή και συστηματική διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων, όπως η αισθητική της επιστήμης και η επιστημονική ηθική, που δυστυχώς στη χώρα μας απουσιάζουν παντελώς από τα προγράμματα των πανεπιστημιακών σπουδών.
Επίσης στην εποχή της επικοινωνίας που διανύουμε, είναι απαράδεκτο να απουσιάζει το μάθημα της ρητορικής, που θα είχε να προσφέρει πολλά στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας και την ικανότητα επικοινωνίας των φοιτητών.
Η φυλακή του ενός συγγράμματος, στην οποία είναι καταδικασμένοι εδώ και χρόνια οι φοιτητές μας, στερεί τον πλουραλισμό των επιστημονικών απόψεων και καθηλώνει τη συνθετική ικανότητα της σκέψης των φοιτητών. Το απαράδεκτο επιχείρημα της οικονομικής δυσκολίας για τη δυνατότητα πολλαπλών συγγραμμάτων, πρέπει επιτέλους να εγκαταλειφθεί. Οι ορίζοντες που ανοίγονται με το διαδίκτυο, είναι απεριόριστοι. Αρκεί να αγοραστούν από το υπουργείο τα συγγραφικά δικαιώματα των συγγραμμάτων και να διατίθενται δωρεάν στους φοιτητές μέσω διαδικτύου.
Σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν και για την υλικοτεχνική υποδομή των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μας. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η διάθεση γενναίων κονδυλίων για την ανάπτυξη του συστήματος Παιδείας, δεν είναι κοινωνική παροχή, αλλά ελπιδοφόρα επένδυση στο μέλλον! Από την άλλη πλευρά πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα των πανεπιστημίων, για την εύρεση εναλλακτικών, μη κρατικών μορφών χρηματοδότησης της λειτουργίας τους, μέσω της διασύνδεσης μέρους του ερευνητικού έργου τους, με την αγορά. Αυτή η διασύνδεση εκτός από την δυνατότητα της αυτοχρηματοδότησης των ιδρυμάτων μπορεί να επιφέρει πολλαπλά ευεργετήματα, όπως: εξοικείωση των φοιτητών/ερευνητών με τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, άμεση συμβολή στην τοπική ανάπτυξη, αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας με την τοπική κοινωνία και σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών και σχέσεων προς όφελος όλων, διασύνδεση της επιστημονικής θεωρίας με την πράξη, προσανατολισμός της πανεπιστημιακής έρευνας στην κατεύθυνση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας.
Τα πανεπιστήμια πρέπει να πάψουν, επιτέλους, να λειτουργούν ως εκδοτήρια πληθωριστικών πτυχίων, που δε διαθέτουν ουσιαστικό αντίκρισμα στη γνώση. Γι’ αυτό το σκοπό θα πρέπει να ανασχεδιαστεί ο μηχανισμός εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να εκσυγχρονισθούν τα προγράμματα σπουδών, να τεθούν υψηλές προδιαγραφές σπουδών, η τήρηση των οποίων θα ελέγχεται τακτικά. Η εύρυθμη λειτουργία της διδακτικής διαδικασίας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να επαφίεται μόνο στο φιλότιμο και στις καλές προθέσεις των εκπαιδευτικών.
Επίσης θα πρέπει να υπάρχει μια διαρκής εναρμόνιση των αναγκών της κοινωνίας σε συγκεκριμένες ειδικότητες και της δυναμικότητας των ανάλογων τμημάτων των ιδρυμάτων, έτσι ώστε να υπάρχει πληρέστερη απορρόφηση των αποφοίτων από την αγορά εργασίας.
Οι συνθήκες του άκρατου ανταγωνισμού που επικρατούν σήμερα, σε συνδυασμό με τη συνεχή και ιλιγγιώδη εξέλιξη της επιστήμης, οδηγούν στην ανάγκη της δια βίου εκπαίδευσης.
Επομένως όχι μόνο θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην διεύρυνση και ποιοτική αναβάθμιση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, αλλά θα πρέπει να σχεδιαστεί και ένα σύστημα διαχρονικής επικαιροποίησης της γνώσης, έτσι ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην επιστήμη τους και να μην αποδυναμώνονται και περιθωριοποιούνται από τον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Παιδεία αποτελεί ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, και να επενδύσουμε σοβαρά σε αυτό. Αν εμπεδώσουμε αυτή τη διαπίστωση, τότε δε θα βρισκόμαστε μπροστά σε δίλλημα για την ανεύρεση των κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του συστήματος Παιδείας! Η Παιδεία θα αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα στους σχεδιασμούς των προϋπολογισμών μας και όλοι οι άλλοι τομείς, θα έπονται. Προϋπόθεση όμως, για να συμβεί αυτό, είναι να πιστέψουμε στη δύναμη της Παιδείας. Κουβαλάμε μια βαριά ιστορική κληρονομιά από τους προγόνους μας που θα έπρεπε να σηματοδοτεί το δρόμο της ανάπτυξης που οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Δε νοείται η χώρα που γέννησε τους πρωτοπόρους όλων των επιστημών, να έχει ένα τόσο απαράδεκτο σύστημα Παιδείας. Το ισοζύγιο ιδεών και τεχνογνωσίας της χώρας μας είναι θλιβερά ελλειμματικό, καθιστώντας την ως ένα άβουλο «μικροεισαγωγέα» γνώσεων.
Οραματίζομαι την Ελλάδα ως ένα απέραντο ακαδημαϊκό πάρκο, όπου θα ανθούν όλες οι επιστήμες και οι τέχνες, και θα αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης όλων των επιστημόνων και των καλλιτεχνών. Να αναπτυχθεί μια «βαριά βιομηχανία της γνώσης», όπου τα προϊόντα της θα έχουν αναγνωρισμένη ονομασία προέλευσης και θα είναι ξεχωριστά για την ποιότητα και την ηθική τους υπόσταση. Η Ελλάδα να γίνει για τις επιστήμες και τις τέχνες, ότι είναι η Silicone Valley των Η.Π.Α. για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές! Το Cambridge, η Σορβόννη και το Harvard, θα ωχριούν μπροστά στο κύρος, την ποιότητα και την αρτιότητα των Ελληνικών πανεπιστημίων, που θα προάγουν όχι μονάχα την Επιστήμη, αλλά και την Αρετή.
Όλα αυτά βέβαια, με τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό σύστημα Παιδείας, ίσως να φαντάζουν σαν ένα απραγματοποίητο όνειρο. Όμως φρονώ ότι έχουμε ανάγκη από ένα μεγαλόπνοο όραμα για την Παιδεία, το οποίο θα μας βοηθήσει να βγούμε από το σημερινό τέλμα, ξεπερνώντας τους μίζερους διαχειριστικούς ακροβατισμούς, που καθηλώνουν τους ορίζοντες μας σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε ότι και η είσοδος της Ελλάδος στην ΟΝΕ, και η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, λίγα μόλις χρόνια πριν από την πραγματοποίησή τους, έμοιαζαν ακατόρθωτα. Όμως με στοχευμένη σχεδίαση και οργανωμένη δουλειά, πετύχαμε το ακατόρθωτο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ας το επαναλάβουμε λοιπόν και στο χώρο της Παιδείας!

* * *

Ο τρίτος «πυλώνας» που επηρεάζει το σύστημα Παιδείας, είναι ο κοινωνικός περίγυρος, με τα πρότυπα και τις αξίες που προβάλλει και αναπαράγει.
Εδώ καθοριστικό ρόλο παίζουν οι θεσμοί, η λειτουργία των οποίων θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής συμπεριφοράς και προσφοράς, και να προτρέπει τους πολίτες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.
Ιδιαίτερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), τα οποία, πλέον, ασκούν σημαντική επιρροή στη διαπαιδαγώγησή μας με τη διείσδυσή τους μέσα σε κάθε οικογένεια, θα πρέπει να ακολουθούν έναν αυστηρό κώδικα δεοντολογίας, για να διασφαλιστεί η χρησιμότητά τους ως κοινωνικό αγαθό και να αποτραπεί η χρήση τους ως μέσα μαζικής αποβλάκωσης και ως μέσα αθέμιτου πλουτισμού των ιδιοκτητών τους, όπως κατά κόρον συμβαίνει σήμερα! Η ποιοτική ψυχαγωγία, η αντικειμενική ενημέρωση και ο ηθοπλαστικός ρόλος δε θα στερήσει καθόλου από τα ΜΜΕ την ελευθερία της έκφρασης, σε αντίθεση με το σημερινό καθεστώς λειτουργίας τους, που είναι προσηλωμένο στην άνευ όρων μεγιστοποίηση των κερδών και στη δουλική εξυπηρέτηση σκοτεινών συμφερόντων!
Μεταρρύθμισης χρήζει και η λειτουργία των υπόλοιπων τριών εξουσιών: της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας. Η θέσπιση κανόνων διαφάνειας, η δημιουργία μηχανισμών αποτελεσματικού ελέγχου της σωστής λειτουργίας τους, αλλά και η αναγκαιότητα ύπαρξης υπεύθυνου κοινωνικού ελέγχου, αναβαθμίζουν την ποιότητα του πολιτικού μας συστήματος και προάγουν την δημιουργία ευαισθητοποιημένων και ενεργών πολιτών, που αποτελούν την πεμπτουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Χρειαζόμαστε αξιόπιστα πρότυπα, που θα οδηγήσουν σε ένα βελτιωμένο αξιακό σύστημα και σε ένα νέο Υψηλό Ήθος της κοινωνίας μας.

Το σύστημα Παιδείας είναι ανατροφοδοτούμενο και οι παράγοντες του, αλληλοεπηρεαζόμενοι. Αυτό το γεγονός κάνει επιτακτική την ανάγκη της ταυτόχρονης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, σε όλα τα επίπεδα που προαναφέρθηκαν. Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις, που δεν εντάσσονται στη λογική μιας ενιαίας πολυεπίπεδης στρατηγικής, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.
Είναι καιρός να καταστρώσουμε μια τέτοια στρατηγική για την Παιδεία μας και να προσπαθήσουμε να την εφαρμόσουμε, αν πραγματικά επιθυμούμε η κοινωνία μας να έχει ευοίωνο μέλλον, μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων που διαδραματίζονται στο παγκόσμιο προσκήνιο!